Irkçılıkla mücadele konusunda önemli sembol isimlerden biri olan Malcolm X hakkında detaylar merak ediliyor. Peki, Malcolm X kimdir, nereli, kaç yaşında, yaşıyor mu, öldü mü, neden öldü? Malcolm X ne iş yapıyordu, gerçek adı ne? İşte detaylar...

Malcolm X kimdir?

Malcolm X, ABD'de ırkçılıkla mücadelenin sembol isimlerinden biri olarak tarihe geçmiştir. Asıl adı Malcolm Little olan Malcolm X, daha çocuk yaşta trajik olaylarla sarsılmıştır. Henüz altı yaşındayken babası faili meçhul bir cinayete kurban gitti ve on üç yaşında annesi akıl hastanesine kapatıldı. Bu zorlu sürecin ardından koruyucu ailede yetişen Malcolm, genç yaşlarda suça bulaştı.

Malcolm X gerçek adı ne?

1946 yılında, 21 yaşındayken hırsızlık ve hâneye tecavüz suçlarından hapse mahkum edilen Malcolm, hapishanede "Nation of Islam" (İslam Ümmeti) isimli siyahi harekete katıldı. Hareketin ideolojisi ve öğretileri doğrultusunda, siyah ve beyaz Amerikalılar'ın ayrılması gerektiğini savundu. Malcolm X adını, Afrikalı atalarının soyadını temsil etmesi nedeniyle "X" soyadını kullanarak aldı.

1952 yılında şartlı tahliye edilen Malcolm, kısa sürede hareketin liderlerinden biri haline geldi. Yaklaşık 12 yıl boyunca hareketin en meşhur siması olarak, siyah üstünlüğünü savunan ve sivil haklar hareketinin ırksal bütünleşme vurgularına karşı çıkan açıklamalarda bulundu.

Ancak 1964 yılında, İslam Ümmeti ve lideri Elijah Muhammed'e duyduğu hayal kırıklığı sonrası, bu hareketi ve öğretilerini reddetti. Orta Doğu ve Afrika'da geçirdiği süre zarfında Sünni İslam ile tanıştı ve ABD'ye döndüğünde Müslüman Camisi (Muslim Mosque, Inc.) ve Afro-Amerikan Birliği Örgütü'nü kurdu. Malcolm X, bu dönemde Pan-Afrikanizm, siyahilerin kendi kaderini tayin edebilme ve kendi kendini savunma hakkı gibi konulara vurgu yaparak ırkçılığı reddetti.

Malcolm X, İslam Ümmeti hareketini terk ettikten kısa bir süre sonra, Şubat 1965'te hareketin üç üyesi tarafından suikaste uğradı. Ölümünden sonra yayınlanan "Malcolm X Otobiyografisi", 20. yüzyılın en etkileyici kitaplarından biri olarak kabul edilmektedir. Malcolm X'in hayatı ve mücadelesi, ırkçılıkla mücadelede bir sembol olmaya devam etmektedir.