Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) tarafından NielsenIQ Türkiye ile birlikte hazırlanan anket sonuçları, 2024'ün ikinci çeyreğinde gayrimenkul sektöründeki zorlukların devam edeceğini gösteriyor. KONUTDER üyeleri, önümüzdeki altı ayda konut üretim ve satış adetlerinin artmayacağını, kredili satışların ise artacağını öngörüyor.

Konut Üretimi ve Satışları Durağan

KONUTDER’in anketine katılan 22 konut geliştiricisi ve yatırımcısı, konut üretim adetlerinin artmayacağını düşünüyor. Üyelerin yüzde 63,6’sı üretim adetlerinin sabit kalacağını, yüzde 36,4’ü ise azalacağını öngörüyor. Ayrıca, konut kredisi faiz oranlarının artmayacağı ve buna bağlı olarak kredili konut satışlarında artış yaşanacağı beklentisi öne çıkıyor. Kredili satışlarda artış bekleyen üretici oranı ilk çeyrekte yüzde 4,5 iken, ikinci çeyrekte bu oran yüzde 50’ye yükseldi.

Birinci El Satışlar ve Yabancı Satışları

Birinci el konut satışlarında üyelerin yüzde 59,1’i, önümüzdeki 6 ayda bir değişim yaşanmayacağını düşünüyor. Geçen dönemde satışların azalacağını düşünen üye oranı yüzde 59,1 iken, bu dönemde yüzde 27,3’e geriledi. Artış bekleyenlerin oranı ise yüzde 4,5’ten yüzde 13,6’ya yükseldi. Yabancıya birinci el satışlarda ise artış beklenmiyor. Üyelerin yarısı satışların azalacağını, diğer yarısı ise aynı kalacağını düşünüyor.

Konut Maliyetleri ve Kiralar Artacak

Rapora göre, konut maliyetlerindeki artış sürecek. Üyelerin yüzde 22,7’si maliyetlerin sabit kalacağını, yüzde 77,3’ü ise artacağını öngörüyor. İşçilik ve malzeme maliyetlerindeki artışın devam edeceği belirtiliyor. Kentsel dönüşüm alanında konut üretimi konusundaki artış beklentisi azalsa da, üyelerin yarısı hala artış öngörüyor. Üyelerin yüzde 45,5’i ise üretimin aynı kalacağını düşünüyor.

Kredili satışlara yönelik beklentilerde büyük değişiklikler gözlemleniyor. Kredili satışların azalacağını düşünen üyelerin oranı yüzde 68,2’den yüzde 4,5’e düşerken, artacağını düşünenlerin oranı yüzde 4,5’ten yüzde 50’ye çıktı. Kiraların ise gelecek 6 ay içinde artacağı beklentisi yüzde 63,6 oranında.

Faiz Oranları Sabit Kalacak

Ankete göre, KONUTDER üyelerinin tamamı, konut kredisi faiz oranlarının artmayacağını düşünüyor. Üyelerin yüzde 63,6’sı faiz oranlarının sabit kalacağını, yüzde 36,4’ü ise azalacağını öngörüyor.

Tokat’ta faciadan dönüldü! Uçuruma yuvarlanan araç ağaca çarparak durdu! Tokat’ta faciadan dönüldü! Uçuruma yuvarlanan araç ağaca çarparak durdu!

KONUTDER’in anketi, gayrimenkul sektörünün 2024’te de zorlu bir süreçten geçeceğini gösteriyor. Konut üretim ve satışlarında durağanlık beklenirken, maliyet artışları ve kiraların yükselmesi sektördeki zorlukları artıracak gibi görünüyor.

Editör: Haber Merkezi