Tokat’a Hafta Sonu Elektrik Kesintisi Uyarısı Tokat’a Hafta Sonu Elektrik Kesintisi Uyarısı

Resmi Gazete’de yayımlanan ve ilaç fiyatlandırmasında kullanılan Euro kurunun 21,67 TL’ye güncellenmesi ile ilaç fiyatlarına %23,5 oranında zam gelirken, kararnamenin ecza depolarına yönelik ekonomik düzenlemeler getirmesine karşın eczacıların durumunu göz ardı ettiği kaydedildi.  

Türk Eczacıları Birliği tarafından yapılan açıklamada, ilaç yoklukları nedeniyle ciddi mağduriyet yaşayan eczacıların, kararname ile fiilen “yok sayıldığı” vurgulandı. Açıklamada, ekonomik zorluklar nedeniyle personel ve işletme giderlerini karşılayamaz duruma gelen eczanelerin, borçlarını ödemek için kredi yükü altında kaldığı ve bu durumun mesleğin sürdürülebilirliğini tehdit ettiği ifade edildi. 

31 Ekim Perşembe günü Olağanüstü Başkanlar Danışma Kurulu Toplantısı!

TEB, eczacıların ihtiyaçlarını dikkate alan, ilaç yokluklarını kalıcı olarak çözümlemeyi hedefleyen, hasta tedavileri için gerekli ilaçlara erişimi mümkün kılan düzenlemelerin yapılmasının zorunluluğunu vurgulayarak, “Ortalama 3 personelin istihdam edildiği eczanelerimiz personel ve işletme giderlerini karşılayamaz duruma gelmiştir.  Ecza Depolarına olan borçlarını ödemek için kredi üzerine kredi çekmekte artık bu borç sarmalından kurtulamamaktadır. Eczacılarımızın yaşadığı mali sorunlar ve buna ilişkin haklı taleplerimiz özellikle ve defalarca yetkililere aktarılmış olmasına rağmen son yapılan düzenlemede eczacılar görmezden gelinmiş, yok sayılmıştır. Bu durum, mesleğimizin sürdürülebilirliğine yönelik ciddi bir tehdittir.   Sadece ilaç sanayinin ve ecza depolarının ihtiyaçlarına yönelik geçici çözüm üreten düzenlemeler yerine, ilaç eczacılık alanındaki bütün paydaşları içeren, ilaç yokluklarını kalıcı olarak gündemden çıkaran, hastalarımızın tedavileri için gereken yenilikçi ilaçlara erişimini mümkün kılan, eczanelerimizin ekonomik sürdürülebilirliğini gözeten düzenlemelerin hayata geçirilmesi adına artık son dönemeçteyiz. Sorun daha da büyüyüp bir sağlık krizine dönüşmeden acil önlemler alınması şarttır.  Bu gündemle, 31 Ekim Perşembe günü Olağanüstü Başkanlar Danışma Kurulu Toplantısında Eczacı Odalarımızın Başkanları ile Ankara’da bir araya geleceğiz. İlaç yokluklarına engel olmak, hastalarımızın tedavileri için gereken ilaçlara erişmesini sağlamak hastalarımıza karşı mesleki sorumluluğumuzun gereğidir. Sağlık sisteminin kilit taşı olan eczanelerimizin ayakta kalabilmesi için gereken her türlü tedbiri almak da boynumuzun borcudur. Türk Eczacıları Birliği geçmişte olduğu gibi bugün de bu sorumluluğu almaktan kaçınmayacaktır.” İfadelerine yer verildi. 
 
 
 

Editör: Elvan Mert