Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Fındık ve Mamulleri Komitesi Başkanı Mehmet Cirav, yılın ilk 9 ayında Türkiye'nin gerçekleştirdiği fındık ihracatıyla ilgili önemli veriler paylaştı. Cirav'ın yaptığı açıklamaya göre, Ocak-Eylül döneminde Türkiye'den toplam 214 bin 323 ton fındık ihraç edildi. Bu ihracatın Türkiye ekonomisine kazandırdığı gelir ise 1 milyar 740 milyon 734 bin dolar olarak açıklandı.

Cansu Dere, 'Şehrazat' Rolüyle Setlere Dönüyor Cansu Dere, 'Şehrazat' Rolüyle Setlere Dönüyor

İhracatta Yüzde 44'lük Değer Artışı
Geçen yılın aynı dönemiyle kıyaslandığında, fındık ihracatında miktar bazında yüzde 11, değer bazında ise yüzde 44'lük bir artış yaşandığını belirten Cirav, Türkiye'nin 124 ülkeye fındık sattığını vurguladı. Almanya, İtalya, Polonya, Fransa ve Avusturya en fazla fındık ihraç edilen ülkeler olarak öne çıktı.

Yeni Sezon Başlangıcında Güçlü Performans
Eylül ayında başlayan yeni fındık ihraç sezonuna da güçlü bir başlangıç yapıldığını belirten Mehmet Cirav, ilk ayda 24 bin 849 ton fındık ihracatı karşılığında 196 milyon 36 bin dolar döviz girdisi sağlandığını ifade etti. Geçen yılın aynı ayına göre miktar bazında yüzde 2, değer bazında ise yüzde 30 artış kaydedildi.

Trabzon’dan 9 Ayda 533 Milyon Dolar Fındık İhracatı
Trabzon’un fındık ihracatına da dikkat çeken Cirav, 2024 yılının ilk 9 ayında Trabzon’dan toplam 62 bin 269 ton fındık ihraç edildiğini ve bu ihracattan 533 milyon 623 bin dolar gelir elde edildiğini belirtti. Ayrıca, yeni ihracat sezonunun ilk ayında Trabzon'dan 3 bin 148 ton fındık karşılığında 25 milyon 583 bin dolarlık ihracat yapıldığı bilgisini paylaştı.

Editör: Mustafa Işık