Vali Köklü'den Gazilere Teşekkür ve Minnet Mesajı Vali Köklü'den Gazilere Teşekkür ve Minnet Mesajı

Sözcü gazetesinden Saygı Öztürk’e konuşan Özcan, özellikle 2024 Ocak ayında emekli maaşlarının alım gücü bakımından kaybedeceğine işaret ederek, emeklilerin yaşam standartlarının hızla gerileyeceğini vurguladı. "Emeklilerin yoksulluk eşiğinden kurtulabilmesi için sistemin eksiklerini gidermeliyiz," diyen Özcan, sürdürülebilir bir emeklilik sistemi için adımlar atılması gerektiğini ifade etti.

"Emeklilik İnsan Hakkı Değildir"

Özcan, Türkiye’de emeklilik sistemi üzerine kavram karmaşası yaşandığını belirterek, "Emeklilik, bir insan hakkı değil, sigortalının belirli prim gün sayısı ve yaşı doldurduktan sonra kazandığı bir haktır," dedi. Özellikle 65 yaş üstü yaşlılık aylıklarının insan hakları kapsamında değerlendirilebileceğini ifade eden Özcan, erken emekliliğin yanlış anlaşılmasına karşı uyarılarda bulundu.

"EYT Yanlış Sunuldu"

EYT’nin (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) gasp edilmiş bir hakkın iadesi gibi sunulmasının yanlış olduğunu belirten Özcan, "OECD ülkeleri, çalışma süresi kadarını kazanılmış hak olarak korur. Ancak bizim ülkemizde erken emeklilik süreci sürdürülemez hale geldi," diye konuştu. Erken emekliliğin Türkiye’de yıllardır yanlış uygulandığını söyleyen Özcan, bunun gelecekte büyük ekonomik sorunlar doğuracağını vurguladı.

"Seçim Rüşveti Emeklilik Sistemini Çökertti"
Özcan, emeklilik sistemindeki en büyük hatanın 1969 yılında yapıldığını ve bu hatanın bugüne kadar devam ettiğini belirtti. Özellikle son yıllarda seçim kaygısı nedeniyle erken emeklilik uygulamalarının geri getirildiğini belirten Özcan, "Kısa vadeli siyasi çıkarlar, gelecek kuşakların haklarını gasbediyor," dedi.

Muhabir: Haber Merkezi