Enstitü Sosyal Genel Koordinatörü, eğitimci ve sosyolog İpek Coşkun Armağan, Türkiye'de çocukların sosyal medyanın karanlık yüzünden ve dijital bağımlılıktan korunması için bir "aile hareketi" başlatılması gerektiğini belirtti. Armağan, özellikle Roblox ve Discord gibi platformlarda çocukların istismarına yönelik içeriklerin varlığının, bu konunun ciddiyetini bir kez daha gözler önüne serdiğini ifade etti. Ağustos ayında alınan Discord’a erişim engeli kararı da, dijital platformlarda çocukların maruz kaldığı tehlikeleri gündeme getirdi.Thumbs B C 52Dc13Cd894546B8C6D377Bb7Ab894Bb

"Çözüm, Akıllı Telefonları Ellerinden Almak Değil"
Armağan, Türkiye'de dijital bağımlılık konusunda en büyük sorumluluğun ailelere düştüğünü, ancak şehirleşmeyle birlikte ailelerin çocuklarıyla olan sosyal-duygusal bağlarının zayıfladığını vurguladı. "Çocukların ellerinden telefonlarını almak çözüm değil," diyen Armağan, bu durumun başka bir sorunu doğurduğunu; çocukların, okullarda son model telefonlarla dolaşan arkadaşlarının "mahalle baskısı"na maruz kaldığını belirtti.

"Sosyal Medyanın Karanlık Yüzü Ortaya Çıktı"
Son dönemde alınan erişim engeli kararlarının, sosyal medyanın karanlık yüzünü açığa çıkardığını dile getiren Armağan, ailelerin bu konuda daha aktif bir rol alması gerektiğini söyledi. Türkiye’nin dijital bağımlılık ve sosyal medya kullanımı konusunda bir aile hareketine ihtiyacı olduğunu ifade eden Armağan, "Tıpkı kadın cinayetlerinde toplumun gösterdiği tepki gibi, çocukların sosyal medya bağımlılığı konusunda da aynı duyarlılıkla hareket edilmelidir" dedi.

"Platformlar Derinlemesine Araştırılmalı"
Discord gibi platformların, amaçlarının dışına çıkıp kötüye kullanıldığını ifade eden Armağan, erişim engeli kararını desteklediğini söyledi. Ayrıca, diğer platformların da derinlemesine araştırılması gerektiğini belirterek, ailelerin bu tür platformlara karşı dikkatli olmaları gerektiğini vurguladı.

Gençleri Koruma Amacıyla Discord’a Erişim Engelli Müdahale Gençleri Koruma Amacıyla Discord’a Erişim Engelli Müdahale

"Belediyeler Serbest Zaman Yönetimi İçin Harekete Geçmeli"
Dijitalleşmenin hızla artmasıyla birlikte insanların serbest zamanlarını daha verimli kullanabilmesi gerektiğini belirten Armağan, belediyelere çağrıda bulunarak, şehir içinde ve kırsalda daha fazla etkinlik organize edilmesi gerektiğini söyledi. Armağan, ailelerin dijital bağımlılık konusunda çocuklarına rol model olmaları gerektiğini belirterek, ebeveynlerin çocuklarına daha fazla zaman ayırması gerektiğini vurguladı.

Armağan ayrıca, çocukların sosyal medya bağımlılığını azaltmak için ailelere tuşlu telefon kullanımı önerisinde bulundu ve bu tür pratik çözümlerin toplumu daha iyi bir noktaya taşıyabileceğini söyledi.

Editör: Mustafa Işık