Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Türkiye’den Discord sosyal medya platformuna erişimin engellendiğini duyurdu. Bakan Tunç, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talebi üzerine Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliği’nce alınan karar doğrultusunda, Discord’un bazı içeriklerinin ülke genelinde engellendiğini açıkladı. Tunç’un yaptığı açıklamada, özellikle çocukların cinsel istismarı ve müstehcenlik gibi suçların işlenmesine yönelik yeterli şüphenin bulunduğu belirtilirken, bu gerekçeyle ilgili URL adreslerine erişim engeli getirildiği ifade edildi.

Çocukları Korumaya Yönelik Tedbirler

Bakan Tunç, çocukları ve gençleri internetin zararlı yayınlarından korumaya kararlı olduklarını vurgulayarak, toplumun temel yapısını tehdit eden suç içerikli yayınlara asla müsamaha gösterilmeyeceğini belirtti. Tunç, sosyal medya ve internet üzerinden gençlerin zarar görmesine neden olabilecek her türlü faaliyete karşı yasal tedbirler alacaklarını ifade etti.

TOGÜ’nün Tazelenme Üniversitesi’nde ilk ders heyecanı! TOGÜ’nün Tazelenme Üniversitesi’nde ilk ders heyecanı!

Discord, dünya genelinde gençler arasında yaygın olarak kullanılan bir platform olup, Türkiye'de de özellikle oyun toplulukları tarafından tercih ediliyordu. Ancak, Bakan Tunç’un açıklamalarına göre, platformda bazı zararlı içeriklerin yer alması ve bu içeriklerin çocuklar üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceği endişesiyle yasal düzenlemeler çerçevesinde müdahale edildi.

Erişim Engeli Yasal Dayanağı

Alınan erişim engeli kararı, 5651 Sayılı Kanun’un 8/1 maddesine dayandırıldı. Bu yasa, internet ortamında suç teşkil eden içeriklerin yayılmasının önlenmesi ve çocukların korunmasına yönelik hükümler içeriyor. Discord’un bazı yayınlarının bu kanun çerçevesinde suç teşkil ettiği gerekçesiyle erişim engeli kararının alındığı bildirildi. Erişim engeli kararının süresine ilişkin bir bilgi verilmezken, platformun genel olarak tüm içeriklerine değil, belirtilen suçların işlendiği URL’lere erişim engeli getirildiği vurgulandı.

"Bizlerle bilgi paylaşımı önemli"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu ise, tüm platformları denetleme imkanına sahip olmadıklarını vurgulayarak, "Discord'u kapattık diye çok ciddi bir memnuniyet var. Ama 1 hafta önce kapatmış olsaydık bu memnuniyet olmayacaktı. Onun için bizlerle olan bilgi paylaşımı gerçekten kıymetli. BTK'nin 'güvenliweb.org' diye adresimiz var. Çağrı merkezimiz, 141 var. Buraya gelen talepler üzerine gereğini yapıyoruz" ifadesini kullandı.

Muhabir: Emel Tekbaşoğlu Sürer