TBMM'de kabul edilen ve Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’da önemli değişiklikler içeren yeni yasa, tüketici kredileri ve doğrudan satış sistemlerine yönelik önemli düzenlemeler getiriyor. Bu düzenlemelerle tüketicilerin hakları güçlendirilirken, doğrudan satış şirketlerine daha sıkı kurallar getirildi.

Elektronik Ortamda Kredi Sözleşmeleri

Yeni düzenlemeye göre, tüketici kredisi sözleşmeleri artık elektronik ortamda, uzaktan iletişim araçlarıyla imzalanabilecek. Tüketiciler, kredi sözleşmelerini elektronik haberleşme cihazları üzerinden gerçekleştirebilecek ve bu sayede işlemlerini daha hızlı ve güvenli bir şekilde tamamlayabilecekler. Sözleşmeye bağlı diğer işlemler de kalıcı veri saklayıcısı aracılığıyla elektronik ortamda yapılabilecek.

Sosyal medyaya erişimde son durum! Sosyal medyaya erişimde son durum!

Bu adım, hem tüketiciler hem de kredi veren kuruluşlar için büyük kolaylık sağlıyor. Özellikle pandemi döneminde dijitalleşmenin hızlanmasıyla artan elektronik işlemler, bu düzenleme ile daha güvenilir hale getiriliyor.

Doğrudan Satışlarda Yeni Kurallar

Doğrudan satış sistemi de yeni yasa ile kapsamlı bir düzenlemeye tabi tutuldu. Doğrudan satış şirketlerinin artık sermaye şirketi olması zorunlu hale getirildi. Ayrıca, doğrudan satış sisteminin yeni satıcılar kazandırılması yerine mal veya hizmet satışını esas alması gerektiği vurgulandı. Bu sayede doğrudan satışın, piramit sistemlere dönüşmesinin önüne geçilmesi hedefleniyor.

30 Günlük Cayma Hakkı

Yeni yasa ile doğrudan satış sisteminde tüketicilere 30 günlük cayma hakkı tanındı. Tüketiciler, bu süre zarfında aldıkları ürünlerden veya hizmetlerden memnun kalmazlarsa sözleşmeyi iptal edebilecekler. Ayrıca, doğrudan satış şirketleri tüketicilere satışla ilgisi olmayan aidat, ücret veya yenileme gibi isimler altında herhangi bir bedel talep edemeyecekler.

Haksız Ticari Uygulamalara Sıkı Denetim

Haksız ticari uygulamalara karşı getirilen düzenlemelerde ise, yasaya aykırı davranan doğrudan satış şirketlerine ciddi yaptırımlar uygulanacak. Bu kapsamda, yasa dışı ticari faaliyetlerin 3 aya kadar durdurulması ya da para cezaları verilmesi gibi tedbirler alınabilecek. Ceza miktarı, aykırılığın ülke genelinde gerçekleşmesi durumunda 6 milyon Türk lirasına kadar çıkabilecek.

E-Ticarette Yatırım Teşvikleri

Ayrıca, e-ticaret platformları için de bazı düzenlemeler getirildi. Elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcılarının pazar yerleri üzerinden yurt dışına yaptıkları satışlar ile yatırım teşvik belgeli harcamalarının, lisans ücretlerinden düşürülmesi sağlanacak. Bu düzenleme, 2024 ve 2025 yılları için geçerli olacak ve e-ticaret sektörünü teşvik etmeyi amaçlıyor.

Kaynak: İHA