Tokat Belediyesi’nin Yeşilırmak aksında bulunan kapalı, yarı açık mekan ve büfelerin yeniden inşası için açtığı tasarım yarışması sonuçlandı. Yarışmada ilk 3’e giren tasarım sahiplerine ödül çekleri törenle takdim edildi. Tokat Cumhuriyet Meydanı’ndaki Başkanlık Makamı Hizmet Binasının tadilatla olması dolayısıyla Karşıyaka Konağı’nda açılan Başkanlık Makamı’nda tören gerçekleşti.

YARIŞMADA DERECEYE GİREN İSİMLER

Törende Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu ile birlikte Başkan Yardımcıları, yarışma paydaşlarından Tokat Mimarlar Odası Başkanı mimar Ahmet Can Altunordu ve Yönetim Kurulu Üyeleri, dereceye giren 3 tasarımın sahibi 1. Ayyüce Şimşek, 2. Rüveyda Gürgünoğlu, 3. Yasin Tezcan hazır bulundular.

BAŞKAN YAZICIOĞLU: “KİTLESEL MUTLULUKLARA ODAKLANIYORUZ”

            Tokat Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu, ödül töreninde yaptığı konuşmada şunları söyledi:

            “Buradan Tokatlı hemşehrilerimize saygılarımı iletiyorum. Bugün buluşma sebebimizi biliyorsunuz; Yeşilırmak üzerindeki özellikle kafeteryalar ve büfelerle ilgili bir uygulama projemiz vardı. Bu süreci bir süredir yönetiyorduk ve 15 Temmuz’da başlattık. Bu başlangıçla ilgili birkaç kelam etmek istiyorum. Mimarlar Odamız ve yönetim kurulu arkadaşlarımızın destekleriyle, sağ olsun belediyenin yürüttüğü bu projeye büyük katkı sağladılar. Belediye Başkan Yardımcılarımızla birlikte şöyle bir değişim talebinde bulunduk ve ortaya bir proje koyalım dedik. Vatandaşımızı da, STK’larımızı da, daha doğrusu Mimarlar Odamızı da işin içine katarak Yeşilırmak üzerindeki büfelerin yenilenmesi gerektiğini düşündük. Bu, Tokat için önemliydi. Çünkü orası bizim göz bebeğimiz. Güzel bir proje hazırladık; büfeler, büyüyerek evrim geçirecek, hem işgal edilen alanlar açısından hem de hijyen açısından yaşanan sıkıntılar çözülecek. Biliyorsunuz, şu anki ortam çok sağlıklı değil. Ayrıca kiralarla ilgili tespit ettiğimiz bazı yanlışlıklar da vardı. Bu iradeyi ortaya koyarak dedik ki: Büfelerle alakalı bu süreci başlatalım.

Öncelikle bir kıymet takdir raporu oluşturduk. Bunun nedeni, kiraları güncelleyip yeni fiyatlarla süreci organize etmekti. Amacımız adaleti ve hakkaniyeti sağlamaktır. Kimseye karşı bir husumetimiz yok, olamaz da. Biz, Tokat’ta bu iradeyi ortaya koyarken şunu söyledik: Tokat’ın her kesimine eşit davranacağız. Bu işin partisi, görüşü, inancı ya da mezhebi yok. Ama bunu yaparken, hassasiyetle şunu da belirttik: Bu alanlarda ciddi anlamda işgal var. Vatandaşlarımız da bunu görüyor. Evet, vatandaşlar burada hizmet alıyor; bazıları memnun, bazıları değil. Ancak biz, orayı daha cazip hale getirmek ve daha güzel bir proje ortaya koymak adına Mimarlar Odamıza danıştık ve onlarla birlikte bir proje yarışması süreci başlattık.

Kıymet takdir raporunda belirlenen rakamlarda güncellemeler yaptık. Sonrasında işgaliye bedelleriyle ilgili Mimarlar Odamızla görüşerek taleplerimizi ilettik. Bu süreçler hâlâ devam ediyor. Aynı zamanda, sözleşmesi bitenlerle ilgili yeni sürecin başlayacağına dair tebligatları da yaptık. Oradaki vatandaşlarımız bunların bilincinde. Bu süreci şeffaf ve adaletli bir şekilde yürütmeye çalışıyoruz. Mimarlar Odamızın başlattığı projelerle, onların desteğiyle biz de bu süreci yönetiyoruz. 15 Temmuz’da süreci başlattık ve çok güzel projeler ortaya kondu. Ciddi anlamda bir talep oldu ve bu taleplerden 15 proje Mimarlar Odamız tarafından değerlendirildi. Mimarlar Odamız bu 15 projeyi aldı ve kurdukları komisyonla değerlendirme sürecine girdiler. Bu değerlendirme sonucunda üç proje finale kaldı. Mimarlarımız tarafından da incelenerek uygun görüldü ve tercih sebebi olarak değerlendirildi. Sosyal medya üzerinden destek olan tüm kıymetli arkadaşlarımıza da teşekkür ediyoruz. Bu konuda gösterdiğiniz hassasiyet için sizlere minnettarız. Tokat'ın gözbebeği olan bir yeri ele alıyoruz. Üç projemizi vatandaşlarımıza, kıymetli Tokatlılarımıza sunduk ve anket aracılığıyla onların değerlendirmesine tabi tuttuk. Birinci, ikinci ve üçüncü projelerimiz bu şekilde değerlendirildi.

Para yönetiminde en çok bu 3 burç zorlanıyor! Para yönetiminde en çok bu 3 burç zorlanıyor!

Şimdi burada, kıymetli Tokatlılarımızın ve basın mensuplarımızın huzurunda, başkan yardımcılarımız ve yönetim kurulumuz ile birlikte, projeleri ortaya koyan arkadaşlarımıza ödüllerini takdim edeceğiz. Gerçekten çok güzel bir proje ortaya koyduk ve vatandaşlarımız tercihlerini yaptı. Bu sürecin içine vatandaşlarımızı, derneklerimizi ve STK'larımızı dahil ettik. Tokat'ı birlikte yöneteceğimizi söylemiştik ve bunu birlikte yapıyoruz. Elini taşın altına koyan herkes, vatandaşlarımız, bu süreçte bizimle beraberdi. Yönetimim, başkanımız ve bütün arkadaşlarım adına, bu kıymetli projeleri ortaya koyan herkese sonsuz teşekkürler ediyorum. Son olarak şunu da belirtmek isterim ki; seçimlerden önce de dediğimiz gibi, bu projelerde bireysel değil, kitlesel mutluluklara odaklanıyoruz. Toplumun geneline hitap etmeye çalışıyoruz ve bu konuda önemli bir irade ortaya koyduk. Elbette projeler hakkında farklı fikirler olacaktır, ancak önemli olan vatandaşlarımızı bu sürece dahil etmekti ve bunu başardığımıza inanıyorum. İnşallah Tokat'ımız için hayırlı ve uğurlu olur.”

MİMARLAR ODASI BAŞKANI MİMAR ALTUNORDU:

“GÜZEL İŞLER YAPMAK İSTEDİK”

Tokat Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu’nun ardından Tokat Mimarlar Odası Başkanı Ahmet Can Altunordu da bir konuşma yaptı. Mimar Altunordu konuşmasında şunları söyledi:

“Bu projeye başlamadan önce belediyemizle fikir birliği yaparak Tokat için güzel işler yapmak istedik. Katılan ve bu süreçte emek veren herkese, hassasiyet gösteren tüm arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyoruz. Olumlu veya olumsuz tüm geri dönüşleriniz için de ayrıca teşekkür ederiz. Daha güzel projelerde, daha iyi koşullarda tekrar buluşmak üzere.

ÖDÜLLER TAKDİM EDİLDİ

            Konuşmaların ardından yarışmada dereceye giren 3 eserin sahibine 25 bin, 50 bin ve 100 bin TL’lik çekleri ve çiçekleri takdim edildi. Buna göre birinci olan Ayyüce Şimşek, ikinci olan Rüveyda Gürgünoğlu ve üçüncü olan Yasin Tezcan ödüllerini Tokat Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcoğlu’nun elinden aldılar.

Muhabir: Mustafa Işık