Haber: Mustafa Işık

2024-2025 eğitim-öğretim yılı başında açıklamalarda bulunan Eğitim Bir Sen Tokat 1 No.lu Şube Başkanı Şaban Ceylan, yeni dönemin eğitimin sorunlarının çözüme kavuştuğu ve geleceğe dair umutların tazelendiği bir dönem olmasını temenni ettiğini belirtti. Ceylan, “Geleceğe güvenle bakabilmemiz için eğitim sistemindeki dönüşümün temellerinin atılmasını, bu konuda üzerimize düşen sorumluluğu gururla yerine getireceğimizi ifade ediyoruz.” dedi.Whatsapp Image 2024 09 08 At 13.19.11

Başkan Kurtgöz, İmamoğlu’nun Tokat ziyaretine vatandaşları davet etti! Başkan Kurtgöz, İmamoğlu’nun Tokat ziyaretine vatandaşları davet etti!

Eğitim Sisteminde Çözüme Kavuşması Gereken Sorunlar
Ceylan, eğitimde yıllardır süregelen pek çok sorunun hala çözülemediğine dikkat çekerek, “Öğretmen istihdamında dengesizlik, sözleşmeli öğretmenlik ve mülakat uygulamaları, yer değişikliği taleplerinin karşılanamaması, kariyer basamakları sistemi ve ek ders ücretlerinin yetersizliği gibi sorunlar hâlâ beklenen adımları göremediğimiz alanlar arasında yer alıyor. Bu sorunlar zaman kaybetmeden çözüme kavuşturulmalıdır.” ifadelerini kullandı.

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Müfredatı ve Öğretmenlerin Uyumu
Yeni dönemde hayata geçirilecek Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Müfredatı ile başarılı nesiller yetiştirilmesinin hedeflendiğini belirten Ceylan, “Bu hedeflere ulaşılabilmesi için öğretmenlerin yeni müfredata uyum sağlaması çok önemlidir. Öğretmenlerimizin hizmet içi eğitimlerle desteklenmesi ve yeni müfredatı özümsemeleri için teşvik edilmeleri gerekmektedir.” dedi.

Ekonomik Sıkıntılar ve Eğitim Çalışanlarının Alım Gücü
Ekonomik zorlukların eğitim çalışanlarını etkilediğini vurgulayan Ceylan, “Enflasyonun kamu görevlilerinin alım gücünü düşürdüğü bir ortamdayız. Kamu çalışanlarının ücretlerinde iyileştirmeler yapılmalı ve memurların enflasyon karşısında ezilmemesi için gerekli adımlar atılmalıdır.” diye konuştu. Ayrıca, yer değişikliği taleplerinin karşılanması ve öğretmenlerin yer değiştirme süreçlerinde yaşadıkları mağduriyetlerin giderilmesi gerektiğini belirtti.

Kariyer Basamakları ve Öğretmenlik Meslek Kanunu
Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun kariyer basamakları sürecinde ilerlemenin sadece hizmet süresine dayalı olması gerektiğini söyleyen Ceylan, “Uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik için 10 ve 20 yıl gibi uzun hizmet sürelerinin aranması yerine 5 ve 10 yıllık hizmet süresi yeterli olmalıdır.” dedi. Ayrıca, Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun adını hak eden bir içerikle yeniden düzenlenmesi gerektiğine dikkat çekti.

Eğitim Yöneticiliğinin Profesyonel Meslek Olması Gerekiyor
Eğitimde yöneticilik pozisyonlarının liyakat ekseninde yapılandırılması gerektiğini ifade eden Ceylan, “Eğitim yöneticiliği kadrolu bir meslek olarak görülmeli ve bu görevlendirme sistemi değişmelidir. Eğitim kurumlarına yönetici seçerken uzun vadeli politikalar izlenmelidir.” dedi.

Diğer Talepler ve Sorunlar
Ceylan, öğretim yılına hazırlık ödeneğinin tüm eğitim çalışanlarına ödenmesi gerektiğini belirterek, “Eğitim çalışanlarının mali ve özlük hakları iyileştirilmelidir. Yardımcı hizmet sınıfı çalışanlarının görev tanımlarındaki belirsizlikler giderilmeli, fazla çalışma ücretleri ödenmelidir.” ifadelerini kullandı. Ayrıca, okul kantinlerinde İsrail’in Filistin’e uyguladığı zulme dikkat çekmek adına boykot ürünlerinin satışının yapılmaması gerektiğini vurguladı.

Ceylan, son olarak, “Eğitim-Bir-Sen olarak yeni dönemin eğitim çalışanlarına, öğrencilerimize ve milletimize hayırlı olmasını diliyoruz.” diyerek açıklamalarını sonlandırdı.

Editör: Mustafa Işık