Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Taner Demirer, kalıcı yaz saati uygulamasının biyolojik ritmi bozarak, Türkiye’de kanser vakalarının artışına neden olduğunu belirtti. Demirer, biyolojik saatin DNA tamir mekanizmasında kritik bir rol oynadığını ve bu mekanizmanın bozulmasının kanser vakalarının yükselmesine yol açtığını vurguladı.

Prof. Dr. Demirer, kalıcı yaz saati uygulamasının 8 Eylül 2016’da yürürlüğe girmesinden bu yana, Türkiye'de kanser vakalarında belirgin bir artış yaşandığını ifade etti. Tartışmalara rağmen uygulamada herhangi bir değişiklik yapılmadığını hatırlatan Demirer, kanser vakalarının 160 binden 250 bine yükseldiğine dikkat çekti.

Tokat-Ankara yolunda feci kaza! 1 ölü, 18 yaralı! Tokat-Ankara yolunda feci kaza! 1 ölü, 18 yaralı!

DNA Tamir Mekanizması Neden Önemli?

Demirer, biyolojik ritmin insan sağlığı üzerindeki önemine vurgu yaparak, 2017 yılında üç ABD'li bilim insanının gece-gündüz ritminin hücreler üzerindeki etkisini araştırarak Nobel Ödülü kazandığını hatırlattı. "Biyolojik saati bozduğunuzda, DNA tamir mekanizması bozulur. Eğer DNA kendini tamir edemezse, hücre kanserleşir," diyen Demirer, bu durumun Türkiye'deki kanser artışının en büyük sebeplerinden biri olduğunu belirtti.

Kanser Vakalarında Kaygı Verici Artış

Kalıcı yaz saati uygulamasının etkileri sadece uyku düzeni ve enerji tüketimi ile sınırlı kalmıyor. Demirer, biyolojik ritmin bozulmasının DNA’nın kendini tamir etmesini engelleyerek, kanser hücrelerinin oluşumuna zemin hazırladığını söyledi. Türkiye’de 5-6 yıl önce 160 bin olan kanser vaka sayısı, bugün yıllık 250 bine yükseldi.

Kaynak: Ekol Haber