Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan Gelir Vergisi Genel Tebliği, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Tebliğ ile elden yapılan kira ödemelerine yönelik ceza oranları artırıldı. Banka veya PTT aracılığıyla yapılmayan kira ödemeleri hem kiracıya hem de kiralayana ciddi para cezaları getiriyor.

Elden Kira Ödeyenlere %10 Ceza

Yeni tebliğ kapsamında kira ödemelerini elden yapanlara, kira tutarının yüzde 10’u oranında özel usulsüzlük cezası kesilecek. Bu ceza hem kiracıya hem de kiralayana ayrı ayrı uygulanacak. Kesilecek cezanın alt sınırı ise 5 bin lira olarak belirlendi. Ödeme banka veya PTT kanalıyla yapılmadığı her durumda ceza kesilecek.

Konut ve İş Yeri Kiraları Ayrımı Kalktı

Eski düzenlemede iş yeri kiraları için ceza uygulanırken, konut kiralarında sadece belli bir tutarın üstündeki ödemeler bankalar üzerinden yapılmak zorundaydı. Ancak yeni tebliğ ile bu sınır kaldırıldı ve tüm konut kiralamalarının da banka ya da PTT aracılığıyla yapılması zorunlu hale getirildi. Haftalık ve günlük gibi kısa süreli kiralamalar da bu düzenleme kapsamında yer alıyor.

Bildirim Yapan Kiracıya Ceza Yok

Kiracılar, ödemenin elden yapıldığını fark ettiklerinde, durumu ödemeyi takip eden 5 iş günü içinde idareye bildirirse kendilerine ceza uygulanmayacak. Bu sayede kiracılar cezadan muaf tutulabiliyor.

2024 Yılının İlk Vergi Yüzsüzleri Listesi  Açıklandı 2024 Yılının İlk Vergi Yüzsüzleri Listesi Açıklandı

Ceza Tutarı Artırıldı

Önceki düzenlemede, elden yapılan kira ödemelerinde uygulanan ceza oranı kira tutarının yüzde 5’i ve asgari 3 bin lira iken, yeni düzenleme ile bu oran yüzde 10’a çıkarıldı ve cezanın alt sınırı 5 bin liraya yükseltildi. Aynı zamanda, bir takvim yılı içinde kesilebilecek cezanın üst sınırı 20 milyon lira olarak belirlendi.

Cezalar Ağırlaşıyor

Vergi Kanunları ve bazı kanunlarda yapılan değişiklikler sonucu, kiracılara da ceza kesilmesi imkanı getirildi. Ayrıca, “Transfer Fiyatlandırması Yoluyla Örtülü Kazanç Dağıtımı Hakkında Genel Tebliğ'de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ” de 1 Eylül 2024'ten itibaren geçerli olacak şekilde yürürlüğe girdi.

Muhabir: Emel Tekbaşoğlu Sürer