İYİ Parti içindeki son gelişmeler, parti dinamiklerinin yeniden şekillenmesine neden oluyor. Ümit Özlale kimdir, aslen nereli, kaç yaşında? Ümit Özlale eşi kim, babası kim, evli mi? İşte detaylar...

Ümit Özlale kimdir?

Ümit Özlale, 28 Nisan 1972 tarihinde Almanya'da doğdu. Girit Türkü bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelmiş olan Özlale, Almanya'ya işçi olarak gitmiştir. Eğitim hayatına İzmir'de devam etmiş, Bornova Anadolu Lisesi'nde ortaokulu tamamladıktan sonra üç yıl boyunca İzmir Fen Lisesi'nde eğitim görmüştür.

Lisans eğitimini Orta Doğu Teknik Üniversitesi İktisat Bölümü'nde tamamlayan Özlale, akademik kariyerine yön vermek amacıyla ABD'deki Boston College'da yüksek lisansını 1998 yılında tamamlamış ve ardından doktorasını 2001 yılında almıştır.

Özlale, akademik hayatına Bilkent Üniversitesi İktisat Bölümü'nde öğretim üyesi olarak başlamıştır. 2006 yılında doçent unvanını, 2011 yılında ise profesör unvanını almıştır. TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi'nde 2009-2013 yılları arasında, sonrasında ise Özyeğin Üniversitesi'nde öğretim üyeliği yapmış ve Ekonomi Bölüm Başkanlığı görevini üstlenmiştir. Halen Harvard Summer School'da Kalkınma Ekonomisi dersleri vermektedir.

2015 yılında akademisyenler tarafından kurulan danışmanlık şirketi Sectoral and Economic Analysis Lab (SEAL)'in kurucu ortağı olan Özlale, aynı zamanda Merkez Bankası Ekonomik Araştırmalar ve Para Politikası Genel Müdürlüğü'nde danışmanlık yapmış, Maliye Bakanlığı ve Dünya Bankası ile çeşitli projelerde yer almıştır.

Şubat 2024 tarihinde İYİ Parti'ye katılan Ümit Özlale, burada Genel Başkan Yardımcılığı ve Genel İdare Kurulu üyeliği görevlerini üstlenmiştir. Ayrıca, İYİ Parti'de Kalkınma Politikaları Başkanı olarak görev yapmıştır.

Özlale, 2023 yılında gerçekleştirilen genel seçimlerde İzmir milletvekili olarak seçilmiş ve 6 Eylül 2023 tarihinde İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener tarafından 2024 yerel seçimleri için İzmir büyükşehir belediye başkan adayı olarak gösterilmiştir.