Hem Türk futbolunun efsane isimlerinden biri olan hem de siyasette adını duyuran Alpay Özalan hakkında detaylar merak ediliyor. Peki, Alpay Özalan kimdir, nereli, kaç yaşında? Alpay Özalan hangi partiden, hnagi şehirden milletvekili? İşte detaylar...

Alpay Özalan kimdir?

Eski millî futbolcu ve teknik direktör olan Özalan, futbol kariyerine İzmir'in köklü kulüplerinden Altay’da başladı. Sırasıyla Beşiktaş, Fenerbahçe gibi Türkiye'nin önde gelen kulüplerinde forma giydi ve ardından İngiltere’de Aston Villa, Güney Kore’de İncheon United, Japonya’da Urawa Red Diamonds ve Almanya’da FC Köln gibi önemli takımlarda oynayarak uluslararası bir kariyer inşa etti.

1992’den 2008 yılına kadar Türkiye Millî Takımı’nın vazgeçilmez oyuncularından biri olan Alpay Özalan, millî forma ile tam 127 kez sahaya çıktı. 1993 yılında Akdeniz Olimpiyatları’nda şampiyonluk sevinci yaşadı ve 1996 yılında Dünya Olimpiyat Fair Play Ödülü’nü kazanan ilk ve tek Türk futbolcu olarak tarihe geçti. Ayrıca, Premier Lig'de forma giyen ilk Türk futbolcu unvanına da sahip oldu.

Emlak sahipleri dikkat: Uymayana 158 bin lira ceza! Emlak sahipleri dikkat: Uymayana 158 bin lira ceza!

Özalan’ın en dikkat çekici başarılarından biri ise 2002 Dünya Kupası’nda millî takımımızın elde ettiği üçüncülükteki katkılarıdır. Bu başarı ona 2002 FIFA World Cup All Star Team’e giren tek Türk futbolcu olma ayrıcalığını getirdi. Aynı zamanda, Japonya'da en iyi yabancı futbolcu ve Asya'nın en iyi defans oyuncusu olarak seçildi. 2002 Dünya Kupası'ndaki başarısından dolayı Devlet Üstün Hizmet Madalyası ile ödüllendirildi ve Almanya’nın ünlü ansiklopedisi Fussballer tarafından futbol tarihinin en önemli 1000 futbolcusu arasında gösterildi.

Futbolculuk kariyerini Almanya’da sonlandıran Özalan, teknik direktör olarak çeşitli kulüplerde görev aldı ve Ümit Millî Takım Teknik Direktörlüğü yaptı. Futboldan sonra siyasete atılan Alpay Özalan, 2018 yılında AK Parti’den İzmir Milletvekili olarak seçildi. Türkiye Büyük Millet Meclisi 27. ve 28. Dönem Adalet ve Kalkınma Partisi İzmir milletvekilidir.

Ailesine oldukça bağlı olan Özalan, evli ve iki çocuk babasıdır. Alpay Özalan, futbol ve siyaset alanında kazandığı başarılarla adından söz ettirmeye devam etmektedir.

Muhabir: Nuray Uluözlü