AA muhabirinin Indicata'nın ikinci el çevrim içi pazar raporundan derlediği verilere göre, Haziran ayında çevrim içi mecralarda 330 bin 405 kurumsal ilan yayınlandı. İlan adetlerinde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 11 artış, Mayıs ayına göre ise yüzde 20 düşüş gözlendi.

Haziran ayında yayınlanan ilanların yüzde 48'ini oluşturan 156 bin 974 adet aracın satışı gerçekleşti. Satış adetlerinde Mayıs ayına göre yüzde 2, Haziran 2023'e göre ise yüzde 13 düşüş yaşandı.

Volkswagen, Son 5 Ayın Lideri
İkinci el çevrim içi pazarda Haziran ayında en çok tercih edilen otomotiv markası (binek ve hafif ticari) 19 bin 810 satışla Volkswagen oldu. Volkswagen, Ocak ayı hariç son 5 aydır yılın en çok tercih edilen markası olmayı sürdürüyor. Bu markayı 18 bin 676 ile Fiat, 17 bin 891 satışla Renault takip etti. Satış sayısında Ford 15 bin 477 ile dördüncü, BMW 8 bin 949 ile beşinci oldu. Opel, Peugeot, Mercedes-Benz, Hyundai ve Toyota da ilk 10'da yer aldı.

Geçen ay ikinci el çevrim içi binek ve hafif ticari araç pazarında satılan 156 bin 974 aracın yüzde 75,3'ü bu 10 markadan oluştu.

Binek Araçlarda Egea Tercih Edildi
İkinci el çevrim içi binek otomobil pazarında Haziran ayında 126 bin 567 satış gerçekleşti. Fiat Egea, 6 bin 493 satışla en çok tercih edilen binek araç modeli oldu. Satışlarda Egea'yı Renault Clio, Volkswagen Passat, Renault Megane ve Toyota Corolla takip etti. BMW ve Opel'in modelleri de en çok satılanlar arasında yer aldı.

Toplam binek araç satışlarının yüzde 33'ünü bu 10 model oluşturdu.

Utku Bebek Dubai'den Sağlıklı Dönüyor: Zolgensma Tedavisi Başarıyla Tamamlandı Utku Bebek Dubai'den Sağlıklı Dönüyor: Zolgensma Tedavisi Başarıyla Tamamlandı

Hafif Ticari Araçlarda Doblo Öne Çıkıyor
Haziran ayında çevrim içi pazarda 30 bin 407 hafif ticari araç satışı gerçekleşti. Fiat Doblo, 3 bin 968 satışla en çok tercih edilen hafif ticari araç modeli oldu. Ford Tourneo Courier, Fiat Fiorino, Ford Transit ve Volkswagen Caddy gibi modeller de en çok satılanlar arasında yer aldı.

En çok satılan ilk 10 model, toplam hafif ticari araç satışlarının yüzde 72'sini oluşturdu.

Günlük 450 Binden Fazla İkinci El Araç Verisi Analiz Ediliyor
Makine öğrenmesi, yapay zeka ve büyük verinin birleşmesinden oluşan iş zekası seti Indicata, Türkiye ikinci el çevrim içi araç pazarını tarayarak günlük 450 binden fazla ikinci el araç verisini analiz ediyor. Raporda yer alan satış verileri, ikinci el araç ticareti yapan 40 binden fazla kurum ve kuruluşun çevrim içi pazardaki ilanlarına dayanıyor. Bunlar arasında Sahibinden, Arabam, Letgo ve VavaCars gibi listeleme sitelerinin yanı sıra Leaseplan, Intercity ve Otokoç gibi kurumsal ikinci el web siteleri yer alıyor.

Verilere bireysel araç ilanları dahil edilmezken, çevrim içi platformda ikinci el ticareti yapan kurumlar, araçlarını satışa sunduklarında ilanlarını geri çekiyor. Bu ilanların geri çekilme sebepleri arasında pazar koşullarına göre fiyat revizesi ve satış bulunuyor. İlandan tamamen kaldırılan araçlar "satış" olarak kabul ediliyor.

Editör: Mustafa Işık