Fındık üreticisinden TMO ve FİSKOBİRLİK’e "Bizi tüccara muhtaç etmeyin" çağrısı Fındık üreticisinden TMO ve FİSKOBİRLİK’e "Bizi tüccara muhtaç etmeyin" çağrısı

TÜİK, her ay Türkiye genelinde 600 binin üzerinde fiyat verisi toplayarak enflasyon hesaplamalarını gerçekleştiriyor ve sonuçları ayın üçüncü iş gününde açıklıyor. Çetinkaya, fiyatların ağırlıklı ortalamasının alındığı bu hesaplamalarda, madde fiyatlarının bireysel olarak yayımlanmadığını belirtti. Sebep olarak, bu fiyatların gösterge niteliğinde olmaması ve açıklanmasının zaman alması gösterildi.

Çetinkaya, TÜFE ile yaşam maliyeti endeksinin farklı kavramlar olduğunu vurgulayarak, TÜFE’nin sabit bir mal ve hizmet sepetindeki fiyat değişikliklerini ölçerken, yaşam maliyeti endeksinin refah düzeyindeki değişiklikleri yansıttığını açıkladı. Ayrıca, ENAG'ın açıkladığı enflasyon oranlarının gerçek piyasa fiyatlarından oldukça uzak olduğunu belirterek, ENAG’ın kira fiyatlarını emlak sitelerinden alıp tüm kiracıların her ay ev değiştirdiğini varsaydığını ifade etti.

Çetinkaya, memur zamlarının haziran ayı TÜFE rakamlarına hemen yansımadığını, temmuz ayı enflasyon rakamlarını etkileyeceğini belirtti. Ayrıca, dünya genelinde Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ile TÜFE arasındaki farkın yalnızca Türkiye'ye özgü olmadığını, bu durumun diğer ülkelerde de gözlemlendiğini söyledi. Çetinkaya, enflasyon hesaplamalarının Eurostat standartlarına uygun olduğunu ve diğer ülkelerde de benzer hesaplamaların yapıldığını vurguladı.

Kaynak: aa