31 Mart 2024 Mahalli İdareler seçimleri öncesi, Tokat Belediye Başkanlığı’na MHP Tokat Belediye Başkanı Adayı gösterilen Mehmet Kemal Yazıcıoğlu’nun seçilmesi halinde yapma sözü verilen projeleri arasında Cemevi ve Bektaşi Kültürü Araştırmalar Merkezi vardı. MHP Tokat Milletvekili Av. Yücel Bulut’un da önemsediği projelerden biriydi.

Tokat’ta öğrencilere yönelik Tokat Belediye Akademisi açıldı Tokat’ta öğrencilere yönelik Tokat Belediye Akademisi açıldı

SON DERECE ÖNEMLİ BİR PROJE

            Tokatlı hemşehrimiz Sosyolog İbrahim Ergin, Alevilik Bektaşilik Kültürü üzerine yüksek lisansını bitirmiş, 30 yıllık araştırmalarının birikimiyle, alevi kurumlarında panel ve konferansları ile adından söz ettirmekte olan bir isim. Gazetemizi ziyaretle, Tokat Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu’nun projeleri arasında yer alan Cemevi ve Bektaşi Kültürü Araştırmalar Merkezi’ni son derece önemli bulduğunu vurguladı, gerekçelerini dile getirdi. Ergin özet açıklamasında “Aleviliğin Tokat’ta kurumsal kimliğinin güçlü olmasını canı gönülden arzu edenlerdenim. Kurulacak merkezin de bu amaç için çok büyük katkılarının olacağına inanıyorum. Örneğin, Alevilikle ilgili çalışma atölyeleri kurulabilir. Buralarda semah, nefesler, devriyeler, dört kapı kırk makam öğretileri, bağlama kursları, hak aşığı geleneği yaşatılabilir. Hak aşığı geleneği çözümlemesi, yorumlaması öğretilebilir. Bunu sadece dinlemek değil, dinlenilenin özde yaşanması, yaşam pratiğine geçirmesi sağlanabilir. Köylerimizde var olan geleneklerin şehre göçle birlikte zayıflaması söz konusu. İşte bu merkez o gelenekleri daha da güçlendirip, canlı kalmasına öncü olabilir.” dedi.

“BİRAN ÖNCE KURULMASINI DİLİYORUM”

            Söz konusu Cemevi ve Bektaşi Kültürü Araştırmalar Merkezi’nin Tokat Belediyesi bünyesinde biran önce kurulmasını heyecanla beklediğini beyan eden İbrahim Ergin, “sonuç olarak 72 millete bir nazarla bakmak, inançları, kimlikleriyle onları araştıran bir merkezin olması, Hünkar Hacı Bektaşi Veli’nin sözüyle ‘ilimden gidilmeyen yolun sonu karanlıktır.’ şiarıyla biz de ilmi rehber edinip, karanlıkların üzerine gidip aydınlıkları ortaya çıkarmak için var olduğumuzu gösterebiliriz.” diyerek sözlerini tamamladı.

Muhabir: Emel Tekbaşoğlu Sürer