Haber-Foto: Mustafa Işık
Tokat Devlet Hastanesi'nde bir araya gelen Tokat Tabip Odası, Tokat Aile Hekimleri Derneği ve Hekimbirliği Tokat Şubesi üyeleri, Sağlık Bakanlığı'nın yürürlüğe soktuğu “Performans ve Ödeme Yönetmeliği”ne karşı ortak bir basın açıklaması yaptı. Yaklaşık 100 doktorun katıldığı taçıklamada yönetmeliğin hekimlerin çalışma koşullarını ve hizmet kalitesini olumsuz etkileyeceği ifade edildi. Açıklamada, yönetmeliğin hekimler için bir "eziyet" anlamına geldiği belirtilerek, 5-6-7 Kasım tarihlerinde iş bırakma eylemi yapılacağı duyuruldu. "Eziyet Yönetmeliği Derhal Geri Çekilmeli"
Hekim Birliği Sendikası Tokat Şube Başkanı Dr. Fikret Anıl Akbay, Sağlık Bakanlığı'nın aile hekimlerine dayattığı yeni yönetmeliğin hekimlerin çalışma şartlarını ağırlaştırdığını belirtti. Dr. Akbay, bakanlığın sahadaki sorunlardan ve hekimlerin ihtiyaçlarından habersiz olduğunu dile getirerek, yönetmeliğin geri çekilmesini istediği açıklamasında, “Sağlık Bakanlığı, sağlık alanındaki sorunları çözmek yerine Aile Hekimliği Sistemini yok ediyor. ‘Performans ve Ödeme Yönetmeliği’ adı altında getirilen düzenleme, hekimler için gerçek bir 'eziyet yönetmeliği' olarak karşımıza çıkıyor. Bu uygulama, aile hekimlerini karmaşık matematiksel hesaplamalarla performans kriterlerine bağlayarak işlerini daha da zorlaştırmaktadır.” dedi.
Dr. Akbay, yeni yönetmeliğin sağlık hizmetlerinin kalitesini düşürdüğünü ve halk sağlığını tehdit ettiğini öne sürerek, aile sağlığı merkezlerinde görev yapan hekimlerin taleplerini sıraladı:
- Aile sağlığı merkezlerinin kamu tarafından donatılması,
- Koruyucu sağlık hizmetlerine öncelik verilmesi,
- Güvenceli istihdam modeli ile yeterli sayıda ebe, hemşire ve teknisyen görevlendirilmesi,
- Emekliliğe yansıyan tek kalemden, insanca yaşamaya yeterli maaş ödenmesi."Eylemlerimizi Sürdüreceğiz!"
Akbay, Hekimler ve sağlık çalışanları 5-6-7 Kasım tarihlerinde iş bırakacaklarını duyurdu. Taleplerinin karşılanmaması durumunda ise eylemlerini arttırarak devam ettireceklerini bildirdiler. Dr. Akbay, bu eylemlerin halk sağlığını korumak adına atılan adımlar olduğunu belirterek, Sağlık Bakanlığı’nın hekimlerin taleplerine kulak vermesini talep ederek, “Bugün burada olmamızın sebebi, hekimlik onurunun zedelenmesi ve çalışma koşullarımızın dayanılmaz hale gelmesidir. Hekimler olarak hak ettiğimiz koşullarda hizmet vermek istiyoruz. Bu ülkenin fedakâr sağlık çalışanları olarak, yönetmeliğin geri çekilmesini talep ediyoruz. Taleplerimiz yerine getirilmezse her türlü hukuksal mücadele ve eylemliliği sürdürmeye kararlıyız!” dedi.“Aile Hekimlerine Dayatılan Bu Şartlar Kabul Edilemez”
Tokat Aile Hekimleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ahmet Bahadır Uçar ise yaptığı konuşmada, hekimlerin toplum sağlığını koruma adına her koşulda fedakârca görev yaptığını ancak bu yönetmeliğin, hekimleri itibarsızlaştırıcı ve zorlayıcı bir içerik taşıdığını ifade etti. Dr. Uçar, yönetmeliğin aile hekimlerine ve aile sağlığı çalışanlarına dayattığı çalışma şartlarının kabul edilemez olduğunu belirterek, “Bizler vatandaşlarımızın doğumundan son anına kadar yanlarında olan ve onların sağlığı ile ilgilenen birinci basamak sağlık yükünü sırtlayan aile hekimleriyiz. Ancak Bakanlık tarafından hazırlanan bu eziyet yönetmeliği ile karşı karşıya kalmış bulunmaktayız. Memnuniyet puanlaması adı altında hekimlerin itibarı zedelenmekte, hekimler adeta bir moto-kurye gibi puanlatılmaya çalışılmaktadır. Reçetelere müdahale edilerek hekimlerin bağımsızlığı kısıtlanmaktadır.” dedi."Ayda 268 Saat Çalışma Şartı Akıl Dışı"
Yeni yönetmeliğin aile hekimlerine ağır çalışma koşulları dayattığını ifade eden Dr. Uçar, özellikle entegre sağlık merkezlerinde çalışan hekimlere ayda 268 saate varan çalışma zorunluluğu getirilmesinin insanlık dışı bir uygulama olduğunu belirtti. Dr. Uçar, bu uygulamanın, hekimlerin hata yapma riskini artıracağını ve sağlık çalışanlarına yönelik şiddet olaylarını körükleyeceğini savunarak, çalışma saatlerine yönelik eleştirilerde bulunduğu sözlerinde, “Haftada 65 saat çalışma + nöbet zorunluluğu gibi akıl dışı bir uygulamayla entegre hastanelerde çalışan hekimlerin nefesi kesilmeye çalışılmaktadır. Bu yönetmelik, hekimleri ve sağlık çalışanlarını insanlık dışı koşullarda çalışmaya zorlamaktadır. Hekimlerin aileleri yok mu? Aile hekimlerine ayda 96 saat ekstra nöbet dayatan bu yönetmeliği kabul etmiyoruz!” ifadesini kullandı.
"Eziyet Yönetmeliği ile Hekimler İstifaya Zorlanıyor"
Yönetmeliğin hekimleri istifaya zorladığını vurgulayan Dr. Uçar, tecrübeli aile hekimlerinin ve sağlık çalışanlarının birer birer istifa ettiklerini ve yurt dışına gittiklerini belirterek, “Bu toprakların değeri olan hekimlerimizin birer birer yurtdışına gittiğini içimiz yanarak izliyoruz. Hekimlerin umutlarını çaldınız, hayallerini yıktınız. Bizim tek isteğimiz her zaman bu topraklarda işini hakkıyla yapabilen hekimler olmaktı. Bakanlık, bilimin ve sahadaki gerçeklerin ışığında, hekimlerin sesine kulak vermelidir.” dedi."Vatandaşlarımız İçin Mücadele Edeceğiz!"
Son olarak, hekimler taleplerinin karşılanmaması durumunda eylemlerine devam edeceklerini belirtti. Sağlık çalışanları, halk sağlığı ve insani çalışma koşulları adına mücadelelerini sürdüreceklerini ifade eden Uçar, “Biz buradayız ve şunu iyi bilin, burası bizim memleketimiz! Hiçbir yere gitmiyoruz, gitmeyeceğiz. Son nefesimizi bu ülkenin güzel insanları için hekimlik yaparken vereceğiz! Bu topraklarda insanca sağlık hizmeti verebilmek için sonuna kadar mücadele edeceğiz!”diyerek sözlerini tamamladı.
Tokatlı hekimler, Sağlık Bakanlığı’na seslenerek, “eziyet yönetmeliği” olarak adlandırdıkları düzenlemenin bir an önce geri çekilmesini ve sağlık çalışanlarının insanca koşullarda çalışmasına olanak tanıyacak adımların atılmasını talep etti.