Gaziantep Valisi Tokatlı hemşehrimiz Kemal Ceber'in başlattığı "Bakkal Kart" projesi, Tokat'a ve diğer illere örnek olabilecek nitelikte. Bu projede, esnaf odası ile iş birliği yapılarak taklit edilemez hologramlı bakkal kartlar bastırıldı ve ihtiyaç sahibi ailelere dağıtıldı. Özel bir hesap açılarak hayırseverlerin desteğiyle yaklaşık 40 milyon TL toplandı ve bu kartlara yüklendi. Kartlar, bakkallarda içki ve sigara hariç tüm ürünlerde kullanılabildi. Proje, hem esnafa hem de ihtiyaç sahiplerine büyük fayda sağladı ve mahalle kültürünü destekledi. Tokatlı valinin bu projesi akıllara "Tokat'ta da uygulanarak benzer başarılar elde edilebilir." fikrini getirdi.

Gazeteci Fatih Kılıç bu haberi sosyal medya hesabında şu ifadeler ile paylaştı:

GAZİANTEP'TE BU GÜZELLİĞİ YAPAN BİR VALİ HEM DE TOKATLI... TOKAT İÇİN DE ÖRNEK OLAMAZ MI?

Yalçın, "Eleştirilerden Ders Alacağız Ama Teşkilatımıza Zarar Verilmesine İzin Vermeyiz" Yalçın, "Eleştirilerden Ders Alacağız Ama Teşkilatımıza Zarar Verilmesine İzin Vermeyiz"

* Gaziantep Valiliği'nin Tokatlı Valisi Kemal Ceber'in ilde uygulamaya başlattığı BAKKAL KART projesi yüz güldürmekte...

** Tokat'ta öylesi bir güzelliği görmek için iletişim kanallarını kullanarak yetkili ve etkililerimize ulaşmasına katkı sunmak isteriz...

İŞTE O PROJENİN İZAHI...

Kıymetli hemşehrilerim hayırlı cumalar...

Şaban Bey’in (Şaban Kaya - Tokat Bakkallar Odası Başkanı) paylaşımı üzerine Tokat'ımızın sosyal kültürel yapısına uygun olacağını düşündüğüm, belediye ya da valilik üzerinden ya da uygun görülecek bir birim üzerinden yapılabileceğini düşündüğüm bu sene Gaziantep’te yaptığımız bir uygulamayı size arz edeyim belki bu konuda yardımcı olur (ulusal basına yansımıştı belki orada görenler olmuştur.)
Esnaf odası ve bakkallar odası ile protokol yaptık. "BAKKAL KART" diye bir proje yaptım. Taklit edilemez hologramlı içinde değişik miktarlar yüklü bakkal kartlar bastırdık. Bunları ihtiyaç sahibi ailelere SYDV aracılığı ile dağıttık yani devlet güveni sağladık.

Kaynak olarak; özel bir hesap açtık projeyi hayırseverlere duyurduk isteyen istediği miktarda parayı o hesaba verdi. Kendiliğinden gelen hayırseverler de oldu bizim projeyi anlatarak destek aldıklarımız da oldu. Yaklaşık 40 milyon civarında toplanan para kartlara yüklendi, ramazan ayı boyunca, bakkallar odamızın yönlendirmesi ve kendiliğinden projeye katılan ve katılımı uygun görülen bakkallarda bu kartlar kullanıldı. Bakkalların vitrinlerine projeye dahil olduğu yazısı asıldı (bakkallar genelde sosyal ekonomik durumu zayıf mahallelerde seçildi) vatandaşlar bakkallara gitti, içki sigara hariç tüm ürünlerden gönüllerince aldı. Bakkal kartlar Seri numaraları üzerinden bakkala verildiğinde bakkallar odasından kontrolü yapıldı ve kullanıldı. Yani bir güvenlik açığı oluşmadı.

Projenin detayı eğer ilgilenmek isteyen olursa konuyu yürüten vali yardımcım aracılığıyla iletilir sizlere. Ben de projenin uygulandığı mahallelere uğradım hem bakkal hem vatandaşlarla konuştum herkes de çok ciddi bir memnuniyet vardı hem bakkal kardeşlerimize ciddi anlamda nefes aldırdı, hem ihtiyaç sahipleri bizim verdiğimiz paketlere mahkum kalmadı kendi isteklerine göre istediğini aldı, hem de hayırseverler üç harfli marketlere mecbur bırakılmamış oldu. Örtülü amacımız olarak da mahalle kültürü bakkal amca kültürü yardımlaşma kültürü gibi sosyal değerlerimize katkıda bulundu.
İyi kurgulanırsa Tokat’ta da çok başarılı olacağını düşündüğüm bir projedir. Biz burada katılmak isteyen ilçeleri de dahil ettik örneğin Nizip ilçesinde çok etkili oldu.

Güzel memleketime selamlar işlerinizde kolaylıklar diliyorum. Kemal Ceber / Gaziantep Valisi...

Muhabir: Esengül İşleroğlu