Pilot olmak isteyenlerin, yıllık 300 bin TL ile 950 bin TL arasında değişen yüksek öğrenim ücretlerinin yanı sıra, ortalama 2.1 milyon TL tutarında ek bir uçuş eğitimi ücreti ödemesi gerekiyor. Bu da toplamda 10 milyon TL'yi aşan bir maliyete tekabül ediyor. Yalnızca uçuş eğitimi ücreti, bugünkü kurla yaklaşık 2.1 milyon TL'ye denk gelen 60 bin Euro olarak belirlenmiş durumda.

TÜİK'in sıraladığı en yüksek kazanca sahip 34 bölüm arasında, pilotaj bölümü ilk sırada yer alıyor. Türkiye'de 10 yıllık deneyime sahip bir pilotun aylık maaşı 152 bin TL iken, kaptan pilotlar 400 bin TL ile 600 bin TL arasında maaş alabiliyor.

Türkiye, dünyanın favori düğün mekanı seçildi! Türkiye, dünyanın favori düğün mekanı seçildi!

Pilotaj eğitimi, devlet üniversiteleri arasında sadece Eskişehir Teknik Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi’nde veriliyor ve bu bölüm sadece ilk 2 bin öğrenci arasından 6 kişiyi kabul ediyor.

Vakıf üniversitelerinde ise öğrenim ve uçuş ücretleri oldukça yüksek. Özyeğin Üniversitesi'nde 950 bin TL öğrenim ücreti ve 60 bin Euro uçuş ücreti talep ediliyor. THK Üniversitesi'nde bu rakamlar 580 bin TL öğrenim ücreti ve 80 bin dolar uçuş ücreti olarak belirlenmiş. Karatay Üniversitesi 440 bin TL öğrenim ücreti ve 59 bin 500 Euro uçuş ücreti isterken, İstanbul Aydın Üniversitesi 300 bin TL öğrenim ücreti ve ek uçuş ücreti talep ediyor. İstanbul Okan Üniversitesi ise 8 taksit seçeneğiyle 527 bin TL öğrenim ücreti ve ek uçuş ücreti ile hizmet veriyor.

Bu yüksek maliyetler, pilotluk mesleğine adım atmak isteyen gençler için büyük bir engel oluştururken, gelecekte bu alandaki talebin nasıl şekilleneceği merak konusu.

Muhabir: Elvan Mert