Yeni eğitim-öğretim döneminin başlamasına bir aydan az bir süre kaldı. Bu dönemde veliler, çocukları için gerekli okul malzemelerini temin etmek amacıyla harıl harıl araştırma yapıyor. Ancak artan enflasyon, okul alışverişi maliyetlerini geçen yıla göre önemli ölçüde artırdı. Geçtiğimiz yıl ağustos ayında bir okul çantasını doldurmanın maliyeti 1000 lirayken, bu yıl bu rakam 1625 liraya çıktı. Bu, okul alışverişine yapılan zam oranının yüzde 60’a ulaştığını gösteriyor.

Kırtasiye Ürünlerine Büyük Zam

Tüm Kırtasiyeciler Derneği Genel Sekreteri İrem Özkal, bu yıl için hazırlanan okul alışverişi listesinin toplam maliyetinin 1625 lira olduğunu belirtti. Özkal, CNBC-e’ye verdiği demeçte, 22 kalemden oluşan ve her bir ürünün yalnızca bir adet eklenmesiyle oluşturulan listenin, geçen yıla kıyasla yüzde 35 ila yüzde 60 oranında zamlandığını söyledi. Özkal, "Enflasyonist ortamda çoğu kırtasiye ürününün hâlâ ulaşılabilir olduğunu düşünüyoruz" dedi.

Tehdit büyüyor: Delik deşik oldu! Tehdit büyüyor: Delik deşik oldu!

Okul Alışverişi Maliyetlerinde Artış

TÜKİD tarafından hazırlanan kırtasiye alışverişi listesi, ürünlerdeki fiyat artışını açıkça ortaya koyuyor. Geçen yıl 15 lira olan 60 yapraklı yazı defterinin bu yıl 28 lira olduğu görülürken, 12’li kurşun kalemin fiyatı 44 liradan 57 liraya yükseldi. Oyun hamurunun fiyatı ise 50 liradan 75 liraya çıkarken, sırt çantasının fiyatı 300 liradan 500 liraya, beslenme çantasının fiyatı ise 90 liradan 170 liraya yükseldi.

İrem Özkal, sırt çantasının fiyatının tüketicinin bütçesine göre değişiklik gösterebileceğini vurgulayarak, "Bir sırt çantasını 400 liraya da alabilirsiniz bin liraya da. Bu, tüketicinin talebine ve gelir durumuna göre değişir" şeklinde konuştu.

Editör: Haber Merkezi