Ülkenin en zengin iş insanlarından biri olarak tanınan Mehmet Emin Karamehmet'in, hem iş hem de özel hayatındaki dönemsel iniş çıkışlar, Türkiye'nin ekonomik ve hukuki gündemini belirleyen önemli başlıklar arasında yer alıyor. Peki, Mehmet Emin Karamehmet kimdir, kaç yaşında, nereli? Mehmet Emin Karamehmet Türk mü, hangi bankanın sahibi? İşte detaylar...

Mehmet Emin Karamehmet kimdir?

Çukurova Holding'in sahibi ve eski medya patronu olan iş insanı Mehmet Emin Karamehmet, Tarsus, Mersin'de 1 Nisan 1944'te doğdu. Lise eğitimini Tarsus Amerikan Koleji ve Robert Kolej'de tamamladıktan sonra ekonomi eğitimi almak üzere İngiltere'deki Dover College'a gitti.

Karamehmet'in yönetim kurulu başkanlığını yaptığı dönemde (1969-1970), Mersin İdmanyurdu futbol takımı birinci ligde dördüncü sırayı elde etti.

İş hayatında önemli adımlar atan Karamehmet, 1994'te Murat Vargı ile birlikte Turkcell'i, 1999'da ise Digiturk'ü kurdu. Çukurova Holding, otomotiv, endüstri, inşaat, iletişim ve bilgi teknolojileri, medya, taşımacılık ve hizmet, finansal hizmetler, enerji gibi çeşitli sektörlerde faaliyet gösterdi.

2002 yılında Kuzey Irak'ta faaliyet gösteren petrol şirketi Genel Enerji'yi kuran Karamehmet, daha sonra şirketin %50'sinin Vallares yatırım şirketi tarafından satın alındığını duyurdu. Bu birleşmeyle ortaya 4 milyar dolarlık bir şirket çıktı.

Forbes dergisinin 2000 yılındaki "dünyanın en zenginleri" sıralamasında 8 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin 29. kişisi olan Karamehmet, aynı yıl Forbes'ta Türkler arasında en yüksek sıraya ulaşan isim oldu. Günümüzde serveti azalsa da, hala Forbes'un en zengin Türk iş insanı unvanını elinde bulunduruyor.

Eray Yazgan Kimdir? Nereli Kaç Yaşında? Eray Yazgan Kimdir? Nereli Kaç Yaşında?

2002 yılında sahibi olduğu Pamukbank'a TMSF tarafından el konulan Karamehmet, bankacılık yetkilerinden vazgeçti ve 2004'te Yapı Kredi Bankası'nın satış sürecini başlattı. Serveti bu dönemde önemli ölçüde azaldı.

Hakkında açılan davalar nedeniyle zor zamanlar yaşayan Karamehmet, İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından zimmet suçundan 11 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı ve yurt dışına çıkış yasağı getirildi.

Özel hayatında evli olan ve bir çocuk babası olan Mehmet Emin Karamehmet'in, iş hayatındaki başarıları ve yaşadığı zorluklar Türkiye'nin iş dünyasındaki önemli hikayelerinden biri olarak dikkat çekiyor.

Mehmet Emin Karamehmet Türk mü?

Mehmet Emin Karamehmet Türk'tür.

Kaynak: HABER MERKEZİ