2024 yılı Ocak-Eylül döneminde Türkiye genelinde banka ve kredi kartıyla yapılan harcamaların toplamı 10,6 trilyon liraya ulaştı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerinden elde edilen bilgilere göre, bu dönemde en fazla harcama marketler ve alışveriş merkezlerinde yapıldı. Marketler ve alışveriş merkezleri kategorisindeki harcamalar, 1,9 trilyon lirayı aşarak kartlı ödemelerde en büyük payı aldı.

Gıda ve Giyim Harcamaları Dikkat Çekti

Market ve alışveriş merkezlerinin ardından en fazla harcama, 742,4 milyar lira ile çeşitli gıda kategorisinde gerçekleşti. Bu kategoriyi 739,9 milyar liralık harcama ile giyim ve aksesuar sektörü takip etti. Elektrik ve elektronik eşya sektörü de kartlı ödemelerde önemli bir paya sahip olup, 710,5 milyar liralık harcama yapıldı.

İnternet Üzerinden 3 Trilyon Liralık Alışveriş

Ocak-eylül döneminde banka ve kredi kartlarıyla yapılan ödemelerin 3 trilyon 91 milyar liralık kısmı internet üzerinden gerçekleştirildi. Bu, toplam harcamaların yüzde 29’unu oluşturdu. Ayrıca, mektup ve telefonla yapılan alışverişler 504,5 milyar lira olarak kaydedildi.

Yakıt ve Hizmet Sektörü Ödemeleri

Benzin ve yakıt istasyonlarında 663,9 milyar liralık kartlı ödeme yapılırken, hizmet sektöründe toplam 695,4 milyar lira harcandı. Diğer dikkat çekici kategoriler arasında 629,7 milyar liralık yemek harcamaları ve 462,6 milyar liralık kamu/vergi ödemeleri yer aldı.

2025'te her ailenin cebinden 43 bin lira çıkacak! 2025'te her ailenin cebinden 43 bin lira çıkacak!

Seyahat ve Konaklama Ödemeleri

Seyahat ve taşımacılık kategorisinde yapılan harcamalar 246,1 milyar lirayı buldu. Hava yolları için yapılan kartlı ödemeler ise 235 milyar lira olarak kaydedildi. Aynı dönemde konaklama harcamaları 173,7 milyar liraya ulaştı.

Muhabir: Emel Tekbaşoğlu Sürer