Türkiye’de ekonomi yönetimi, teşvik sisteminde köklü değişiklikler yapmaya hazırlanıyor. Yeni sistem, bölgesel kalkınmayı ön plana çıkaracak ve kalkınma ajanslarını ana aktör haline getirecek. Teşviklerin yeniden düzenlenmesi sürecinde, ajanslar yerel ihtiyaçları analiz ederek öncelikli yatırım alanlarını belirleyecek. Yeni modelde bazı teşvik unsurları kaldırılırken, bazıları artırılacak veya süreleri yeniden düzenlenecek.

Türkiye Yüzyılı Yatırım Hamlesi Başlıyor

Ekonomi yönetimi, mevcut teşvik sisteminin beklentileri karşılayamaması üzerine reform çalışmalarına hız verdi. Yeni dönem "Türkiye Yüzyılı Yatırım Hamlesi" adıyla tanıtılacak ve yüksek teknoloji yatırımlarına büyük destek verilecek. Bu kapsamda, elektrikli araçlar, batarya, çip ve yenilenebilir enerji gibi stratejik sektörlerde yatırım yapacak girişimcilere 30 milyar dolarlık bir destek programı sunulacak.

Kalkınma Ajansları Kritik Rolde

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, kalkınma ajanslarına bulundukları bölgelerin yatırım ihtiyaçlarını belirlemeleri için talimat verdi. 26 ajansın yapacağı analizler sonucunda, hangi sektörlerin öncelikli desteklenmesi gerektiği netleşecek ve teşvikler buna göre şekillenecek. Yeni modelde, ajanslar bölgesel kalkınma hedefleri doğrultusunda yerel ihtiyaçları merkeze alarak yatırımcıları yönlendirecek.

Teşvikler Yeniden Şekilleniyor

Teşvik sisteminde, mevcutta 6 bölgeye uygulanan teşvikler, yeni dönemde 8 bölgeye yayılacak. Bu süreçte, bazı teşvik unsurları kaldırılacak, bazıları ise süre ve oran bakımından yeniden düzenlenecek. Özellikle yerli üretimi teşvik eden yatırımlara daha fazla hibe desteği sağlanacak.

2025'te her ailenin cebinden 43 bin lira çıkacak! 2025'te her ailenin cebinden 43 bin lira çıkacak!

Stratejik Yatırımlara Öncelik

Yeni teşvik sisteminde stratejik yatırımlar desteklenmeye devam edecek. Yüksek katma değerli ve cari açığı azaltan projelere öncelik verilecek. Toplamda 9 destek unsurunu içeren teşvik sisteminde, her bölgeye ve sektöre göre farklı uygulamalar hayata geçirilecek.

Kaynak: Ekonomim