Sektörlerde Açık İş Oranları

Araştırma raporuna göre, 17 sektörden 4'ü Türkiye genelinin üzerinde açık iş oranına sahipken, 13 sektör genel ortalamanın altında kaldı. Özellikle 1-9 çalışanı olan işletmelerde 114 bin 552 açık iş, 10 ve daha fazla çalışanı olan işletmelerde ise 156 bin 209 açık iş tespit edildi.

2024'ün ikinci çeyreği itibarıyla en yüksek açık iş oranı yüzde 2,9 ile "Konaklama ve Yiyecek Hizmeti Faaliyetleri" sektöründe oldu. Bu sektörü, yüzde 2,3'lük açık iş oranı ile "İmalat" ve yüzde 1,7'lik açık iş oranı ile "Kültür, Sanat Eğlence, Dinlence ve Spor" sektörleri takip etti.

En Fazla Aranan Meslekler

"Konaklama ve Yiyecek Hizmeti Faaliyetleri" sektöründe en fazla aranan meslekler arasında servis elemanı (garson), kat hizmetleri elemanı, mutfak görevlisi, servis komisi ve bulaşıkçı (stevard) yer aldı.

HONOR Magic V3 Almanya'daki IFA 2024'te tanıtıldı HONOR Magic V3 Almanya'daki IFA 2024'te tanıtıldı

"İmalat" sektöründe ise makineci (dikiş), konfeksiyon işçisi, metal işleri seri üretim tezgah işçisi, gazaltı kaynakçısı (mig-mag kaynakçısı) ve ayakkabı imalatçısı (montaj) en çok aranan meslekler olarak belirlendi.

"Kültür, Sanat Eğlence, Dinlence ve Spor" sektöründe ise servis elemanı (garson), temizlik görevlisi, antrenör (spor eğitmeni), fitness eğitmeni ve belletici mesleklerinde açık iş bulunduğu tespit edildi.

En Fazla Açık İş: Makineci (Dikiş) Mesleğinde

Araştırma sonuçlarına göre, en fazla açık iş oranı yüzde 4,8 ile makineci (dikiş) mesleğinde. İlk 10 sırada yer alan diğer meslekler ise konfeksiyon işçisi, servis elemanı (garson), temizlik görevlisi, satış danışmanı/uzmanı yardımcısı, depo işçisi (elleçleme), gazaltı kaynakçısı (mig-mag kaynakçısı), beden işçisi (taşıma, yükleme-boşaltma), ön muhasebeci ve metal işleri seri üretim tezgah işçisi şeklinde sıralandı.

İŞKUR’un raporu, Türkiye'deki iş gücü piyasasında hangi alanlarda daha fazla işçi arandığını ve hangi mesleklerde açık iş oranının yüksek olduğunu göstererek, iş arayanlar için önemli bir rehber niteliği taşıyor.

Muhabir: Esengül İşleroğlu