Türkiye’de son dönemde artan enflasyon ve döviz kuru dalgalanmaları, internet hizmetleri gibi temel ihtiyaçlarda ciddi zamlar getirdi. Sabit geniş bant ve mobil internet fiyatlarına yapılan yüksek artışlar, özellikle aile bütçelerini sarsıyor. Türkiye’nin internet hızı sıralamasında alt sıralarda yer almasına rağmen, vatandaşlar bu hizmete yüksek fiyatlarla erişmek zorunda kalıyor.

İran İsrail'e 181 füze fırlattı: Ölen tek kişi Filistinli Samih oldu! İran İsrail'e 181 füze fırlattı: Ölen tek kişi Filistinli Samih oldu!

İletişim Masrafları Katlanıyor

Son verilere göre, bir ailenin aylık iletişim masrafı yüzde 300’e yakın bir artış gösterdi. 2023 yılında sabit hat, ev interneti ve 4 mobil abonelik için ödenen ortalama maliyet 745 TL iken, bu rakam 2024’te 2.350 TL’ye yükseldi. Yıllık iletişim maliyeti ise 28.200 TL’yi buluyor. Vatandaşlar düşük hızda internet hizmetini daha pahalıya satın almak zorunda kalırken, bu artışlar aile bütçelerini derinden etkiliyor.

İnternet Hızı ve Fiyatları Arasındaki Uçurum

Türkiye, internet hızı sıralamasında 161 ülke arasında 106. sırada yer alıyor ve ortalama hız 42.90 Mbps. Ancak bu düşük hıza rağmen internet ücretleri oldukça yüksek. Türkiye’de 100 Mbps internetin ortalama maliyeti 483 TL civarında. Norveç’te ise 100 Mbps internetin fiyatı 75.1 Euro olmasına rağmen, bu ülkede internet hızı Türkiye’nin üç katına yakın.

Vatandaşlar Yüksek Fiyatlardan Şikayetçi

Türk Telekom CEO’su Ümit Önal’ın yaptığı "İnternet, damacana sudan ucuz" açıklaması ise tepki çekti. Önal, 4 kişilik bir ailenin ortalama su masrafının ayda 600-800 TL arasında olduğunu belirterek, internet fiyatlarının su masraflarına göre daha düşük olduğunu iddia etti. Ancak vatandaşlar, internet hizmeti için ödedikleri fiyatların sunduğu hizmet kalitesi ile orantısız olduğunu düşünüyor.

Türkiye Dünya Sıralamasında Geride

Speedtest Küresel Endeksi'ne göre, sabit geniş bant internet hızında Türkiye, Venezuela ve Bangladeş gibi ülkelerin gerisinde. Mobil internet hızında da dünya ortalaması olan 85 Mbps’nin çok altında, 46.37 Mbps ile 58. sırada bulunuyor. Türkiye, birçok Afrika ülkesinin bile gerisinde kalıyor.

Muhabir: Esengül İşleroğlu