Hamas'ın Siyasi Büro Başkanı Yahya Sinvar, Filistin'deki en etkili ve tartışmalı liderlerden biri olarak dikkat çekiyor. 1962 yılında Gazze Şeridi'nin Han Yunus şehrinde doğan Sinvar, uzun yıllar süren hapisteki mücadelesi ve Hamas'ın çeşitli askeri ve siyasi yapılarına sağladığı liderlikle tanınıyor. Hem yerel hem de uluslararası arenada geniş yankılar uyandıran Sinvar’ın yaşamı ve kariyerindeki önemli dönüm noktaları, Filistin hareketinin dinamiklerini anlamak açısından büyük önem taşıyor.

Eray Yazgan Kimdir? Nereli Kaç Yaşında? Eray Yazgan Kimdir? Nereli Kaç Yaşında?

Yahya Sinvar Kimdir?

Yahya Sinvar, 1962 yılında Gazze Şeridi'nin Han Yunus şehrinde doğdu. Eğitim hayatına memleketinde başlayarak Gazze İslam Üniversitesi'nde devam etti. Üniversite yıllarında aktif bir öğrenci olarak çeşitli yönetim görevlerinde bulundu. Teknik ve Spor Komiteleri Sekreteri, Öğrenci Konseyi Başkanı ve Başkan Yardımcılığı gibi önemli roller üstlendi.

Sinvar, Hamas’ın kurucularından Şeyh Ahmet Yasin’e yakınlığıyla tanınır. 1980'lerin sonlarında, Hamas'ın ilk silahlı kanadının kurulmasına katkıda bulunarak, hareketin güvenlik organı olarak bilinen "Mecd" adlı birimin kuruluşunda aktif rol oynadı ve bu birimin en üst düzey yöneticisi oldu. Ayrıca, Filistinli Mücahitler hareketinin koordinasyonunu sağladı ve ilk intifada döneminde önemli bir rol oynadı. Sinvar, 1982 yılında ilk kez tutuklandı ve 1988'de tekrar hapse girdi. Toplamda 22 yıl boyunca İsrail zindanlarında mahkum kaldı. 2011 yılında, İsrailli asker Gilad Şalit'e karşı serbest bırakılan 1027 Filistinli esir arasında yer aldı.

Editör: Haber Merkezi 3 HB3