Ragıp Narin Kimdir? Nereli Kaç Yaşında? Ragıp Narin Kimdir? Nereli Kaç Yaşında?

Yeşilçam'ın efsanevi yönetmenlerinden Günay Kosova, hayata veda etti. Peki, Günay Kosova kimdir, kaç yaşındaydı, nereli? Günay Kosova neden vefat etti? İşte detaylar...

Günay Kosova neden vefat etti?

Yeşilçam'ın efsanevi yönetmenlerinden Günay Kosova, 82 yaşında hayata veda etti. Kosova, kariyeri boyunca 1700'den fazla filmde çalışarak Türk sinemasına büyük katkılarda bulundu. Uzun süredir Alzheimer hastalığı ile mücadele eden Kosova, dün akşam Kayışdağı Darülaceze'de yaşamını yitirdi. Bugün Sultanbeyli'de düzenlenecek cenaze töreni ile son yolculuğuna uğurlanacak.

Günay Kosova kimdir?

Günay Kosova, 22 Haziran 1942'de Amasya'da doğdu. Sanat hayatına set işçisi olarak başlayan Kosova, set amiri, senarist, yapımcı ve yönetmen olarak sinemanın her aşamasında görev aldı. 1970'lerde çektiği seks komedileri ile tanınan Kosova, "Yarasa Adam Betmen", "Çikolata Tarlası" ve "Tam İsabet" gibi filmleriyle hafızalarda yer etti. Sanata olan tutkusunu çocukluğunda da gösteren Kosova, üzüm sandığından yaptığı sinema makinesi ile mahallesindeki çocuklara film gösterimleri yaparak sinemaya olan ilgisini ortaya koydu.

Kosova'nın hayatı, eşi Hülya Koçak'ın ardından annesini ve köpeğini kaybetmesiyle büyük bir travma ile sarsıldı. Bu kayıpların ardından intiharın eşiğine gelen Kosova, yalnızlığını gidermek için Sanatçı Yaşam Evi'ni tercih etti. Sanat hayatının 55. yılında, "Yeşilçam'da bana 'Soyan yönetmen' derlerdi. Aslında filmlerimde seks unsurları var ama ben hayatımda erkek soymadım. Erkek soymadan seks olur mu?" ifadeleriyle anılarını paylaştı.

Zengin filmografisi ile Türk sinemasında önemli izler bırakan Kosova, "Sen Başkasın", "Kan Kırmızı Süt Beyaz", "Gurbet Yastığı", "Çarli'nin Kelekleri" ve "Tam İsabet" gibi filmleri yönetti. Yapımcı olarak "Tetikçi", "Issızlığın Ortasında", "Dönme Dolap" ve "Gecelerin Ötesi" gibi projelerde yer aldı. Kosova, Metin Erksan'ın "esas sinemacı" olarak nitelendirdiği bir isim olarak sinema dünyasında unutulmaz bir iz bıraktı.

Muhabir: Emel Tekbaşoğlu Sürer