23 yıl önce bugün, Diyarbakır'ın sevilen İl Emniyet Müdürü Ali Gaffar Okkan, makamından ayrılırken hain bir saldırı sonucu şehit düştü. Okkan'ın huzur ve güven ortamını artırmadaki özverili çabaları ile tanınan yaşam öyküsü, bugün bir kez daha anıldı. Peki, Gaffar Okkan kimdir, neden, nasıl öldü? Gaffar Okkan olayı nedir? İşte detaylar...

Gaffar Okkan kimdir?

Diyarbakır'ın sevilen İl Emniyet Müdürü Ali Gaffar Okkan, 23 yıl önce gerçekleşen silahlı saldırıda şehit düştü. Okkan'ın hayatı ve kariyeri, onun huzur ve güven ortamını artırmadaki çabalarıyla da anılmaktadır.

Ali Gaffar Okkan, 1952 yılında Sakarya'nın Hendek ilçesinde dünyaya geldi. Polis Koleji ve Polis Akademisi'nden mezun olduktan sonra 1970 yılında İzmir Emniyet Müdürlüğü'nde komiser yardımcısı olarak göreve başladı. Çeşitli birimlerde görev aldıktan sonra 1983 yılında Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğü'ne atandı ve bir süre sonra şube müdürlüğüne terfi etti.

Eskişehir Emniyet Müdürlüğü kadrosunda 1986 yılında görev alan Okkan, 1992 yılında Emniyet Müdür Yardımcısı oldu. 1993 yılında 1'inci Sınıf Emniyet Müdürü olarak terfi edilerek Kars Emniyet Müdürlüğü'ne atandı. Ardından, 1997 yılında Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü görevine başladı. Okkan, aynı zamanda Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü'nden de mezun oldu.

Gaffar Okkan olayı nedir?

Evli ve iki çocuk babası olan Okkan, 24 Ocak 2001 tarihinde, makamından ayrılıp Valilik binasına gitmek üzereyken, Şehitlik semti Sezai Karakoç Bulvarı'nda pusuya düşürülerek gerçekleşen silahlı saldırı sonucunda şehit oldu. Bu hain saldırıda Ali Gaffar Okkan'ın yanı sıra polis memurları Mehmet Kamalı, Sabri Kün, Mehmet Sepetçi, Atilla Durmuş ve Selahattin Baysoy da şehit düşmüştür. Okkan, kentteki huzuru en üst seviyeye çıkaran çalışmaları ve hayırseverlik faaliyetleri ile de anılmaktadır. Şehit Emniyet Müdürü Ali Gaffar Okkan, vatandaşlar tarafından unutulmamakta ve minnetle anılmaktadır.