Türkiye Uzay Ajansı (TUA), son 13 yılın en parlak kuyruklu yıldızı olarak tanımlanan C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) hakkında önemli bir duyuruda bulundu. Uzay ajansı, bu kuyruklu yıldızın 11 Ekim'den itibaren Kuzey Yarımküre'den çıplak gözle izlenebileceğini ve 12 Ekim’de Dünya’ya en yakın geçişini yaparak maksimum parlaklığa ulaşacağını bildirdi.

11 Ekim 2024 Tarihinde Deprem Olacak Mı? Hangi İllerde Depremler Bekleniyor? Kaç Şiddetinde Olacak? 11 Ekim 2024 Tarihinde Deprem Olacak Mı? Hangi İllerde Depremler Bekleniyor? Kaç Şiddetinde Olacak?

TUA’nın açıklamasına göre, Tsuchinshan-ATLAS, 2 Ekim’de 0,4 kadir parlaklığa ulaşarak, 2020 yazındaki C/2020 F3 (NEOWISE) kuyruklu yıldızını geride bıraktı. Hâlâ zirve parlaklığına ulaşmayan bu kuyruklu yıldız, gözlemciler için büyük bir heyecan kaynağı olmaya devam ediyor. 11 Ekim’de başlayacak gözlemler sırasında, kuyruklu yıldızın gözle görülebilir en yüksek parlaklığa ulaşması bekleniyor.

Tsuchinshan-ATLAS'ın etkileyici kuyruğu, 21 derece uzunluğunda olup dolunayın çapının yaklaşık 42 katına denk geliyor. Güneş'e yakın geçiş yaptığı için, ısınarak toz ve buzdan oluşan bu etkileyici kuyruk, tarih boyunca izlenecek en güzel gök cisimlerinden biri olmaya aday.

Muhabir: Esengül İşleroğlu