Busenaz Sürmeneli, Türk boksunun parlayan yıldızı olarak öne çıkıyor. Peki, Busenaz Sürmeneli kimdir, nereli, kaç yaşında? Busenaz Sürmeneli hangi madalyaları kazandı? İşte detaylar...

Busenaz Sürmeneli kimdir?

26 Mayıs 1998'de Bursa'da doğan milli boksör, Trabzonlu bir ailenin kızı ve Tuğçenaz adında ikiz kız kardeşi var. Fenerbahçe Spor Kulübü sporcusu olan Sürmeneli, kariyerinde elde ettiği büyük başarılarla adından sıkça söz ettiriyor.

Busenaz Sürmeneli hangi madalyaları kazandı?

Busenaz Sürmeneli, 2020 Tokyo Olimpiyatları'nda Türkiye'nin boks branşındaki ilk altın madalyasını kazanarak tarihe geçti. Tokyo'da velter sıklet finalinde Çinli rakibi Gu Hong'u 3-0 yenerek altın madalyaya uzanan Sürmeneli, bu başarısıyla Türk sporunun gurur kaynağı oldu. Yolculuğunda Polonyalı Karolina Koszewska, Ukraynalı Anna Lysenko ve Hintli Lovlina Borgohain gibi güçlü rakipleri mağlup ederek finale çıkmıştı.

Busenaz'ın başarıları bununla sınırlı değil. 2019 ve 2022 Dünya Boks Şampiyonaları'nda altın madalya kazandı. 2019 yılında Rusya'nın Ulan-Ude kentinde düzenlenen şampiyonada finalde Çinli Yang Liu'yu 4-0 yenerek altın madalya kazandı. 2022'de ise İstanbul'da düzenlenen Dünya Kadınlar Boks Şampiyonası'nda 66 kiloda bir kez daha altın madalyaya uzandı. Aynı yıl Cezayir'in Vahran kentinde düzenlenen 19'uncu Akdeniz Oyunları'nda kadınlar 66 kg kategorisinde Cezayirli rakibi Ichrak Chaib'i 3-0 yenerek altın madalya kazandı.

Busenaz Sürmeneli, uluslararası arenada da başarılarını sürdürdü. Polonya'nın Nowy Targ kentinde düzenlenen 3. Avrupa Oyunları'nda kadınlar velter sıklette finalde Belçikalı Oshin Derieuw'u 5-0 yenerek altın madalyayı kazandı ve 2024 Yaz Olimpiyatları için kota kazandı. 2024 yılında Sırbistan’ın Belgrad kentinde düzenlenen Avrupa Boks Şampiyonası'nda 66 kiloda Rus boksör Albina Moldazhanova’yı 5-0 mağlup ederek altın madalya kazandı.

Busenaz Sürmeneli'nin başarısı yalnızca ringde kalmadı. 2023 yılında Mustafa V. Koç Spor Ödülü'nü alarak spordaki üstün başarıları taçlandırıldı. Ayrıca 2024 yılında Trabzonspor'dan Fenerbahçe'ye transfer oldu.

Ahmet Şık nereli, kaç yaşında? Ahmet Şık kimdir? Ahmet Şık nereli, kaç yaşında? Ahmet Şık kimdir?

Busenaz Sürmeneli'nin başarılarla dolu kariyeri, Türk sporunun geleceği için büyük bir umut kaynağı olmayı sürdürüyor. Paris 2024 Olimpiyatları'nda da Türkiye'yi başarıyla temsil edeceğine inanan sporseverler, Sürmeneli'nin yeni zaferlerini heyecanla bekliyor.

Muhabir: Esengül İşleroğlu