Muğla’da, ünlü komedyen Şahan Gökbakar’ın ortağı olduğu Çamaşırhane Film Yapım Anonim Şirketi’ne ait villanın kaçak yapı statüsünde olduğu gerekçesiyle yapı kayıt belgeleri iptal edilmişti. Muğla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, 9 Kasım 2022’de aldığı kararla villa ve eklentilerinin yapı kayıt belgelerini iptal etti. Aynı zamanda, izinsiz faaliyetler nedeniyle villa sahipleri hakkında suç duyurusunda bulunuldu.

Belediyeden Mahkemeye Başvuru

Marmaris Belediyesi, iptal kararının aleyhine Muğla 1. İdare Mahkemesi’nde dava açıldığını belirterek, 15 Aralık 2023 tarihinde bu durumu gerekçe gösterdi. Mahkemenin sonucuna göre inceleme ve tespitlerin yapılacağını ifade eden belediye, konu hakkında daha sonra bilgi verileceğini bildirdi.

Bakanlık Yıkım İçin Israrcı

Ancak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 21 Aralık 2023’te Marmaris Belediyesi’ne bir resmi yazı göndererek davaların yıkım için bir engel teşkil etmediğini belirtti. Bakanlık, yıkımın gerçekleştirilmesi gerektiğini ve bu konuda herhangi bir yürütmeyi durdurma ya da iptal kararı olmadığını ifade etti. Yapı Kayıt Belgesi Değerlendirme Komisyonu’nun 9 Kasım 2022 tarihli iptal kararı hakkında bugüne kadar bakanlık aleyhine bir yargı kararı çıkmadı.

Yıkım Zorunluluğu Hatırlatıldı

Bakanlık, 6 Eylül 2024 tarihinde Marmaris Belediyesi’ne bir yazı daha göndererek yıkım işlemlerinin derhal başlatılması gerektiğini tekrar hatırlattı. Eğer Marmaris Belediyesi yıkımı gerçekleştirmezse, yıkımın Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılacağı belirtildi. Bu durumda da yıkımın gerçekleşmemesi halinde bakanlık devreye girecek.

Adayken söz verdi, başkanken yerine getirdi Adayken söz verdi, başkanken yerine getirdi

Bakanlık ile yerel yönetim arasında süren bu uyuşmazlık, ünlü villanın akıbetini belirsiz bir hale getiriyor.

Muhabir: Esengül İşleroğlu