Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bugün devletin vergi alacaklarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Şimşek, 5 milyon liranın üzerinde vergi borcu bulunan ve ödeme yapmayan 36 bin 806 mükellefin, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesinde ilan edileceğini duyurdu. Şimşek, verginin devletin en önemli gelir kaynağı olduğunu vurgularken, ödemelerin zamanında yapılmasının kritik olduğunu belirtti.
"Vergi Borçlularını İki Liste Halinde Paylaşacağız"
Şimşek’in açıklamasına göre borçlular iki ayrı listede duyurulacak. İlk listede, resen veya idarece yapılan tarhiyatlar nedeniyle kesinleşmiş olan vergi ve cezalar yer alacak. Bu listede 2 bin 464 mükellef bulunuyor ve bunların vergi ve ceza borçları toplamda 53 milyar liraya ulaşıyor. Ancak Şimşek, listedeki birçok işletmenin sahte belge düzenleme amacıyla kurulduğunu ve borçların tahsil edilmesinin imkansız olduğunu ifade etti.
Yapay Zeka ile Sahtecilikle Mücadele
Şimşek, sahte belge düzenleyen ve vergi kaçıran işletmeleri tespit etmek amacıyla yapay zeka teknolojisinden yararlanıldığını belirtti. TÜBİTAK Yapay Zeka Enstitüsü ile ortak bir proje başlatıldığını söyleyen Şimşek, bu sayede vergi kaçakçılığını hızla tespit edip, bu tür işletmelerin mükellefiyetlerinin kapatılacağını açıkladı.
"Çok Uzun Yıllara Dayanan Borçlar"
Şimşek’in açıklamasına göre, ikinci listede 31 Aralık 2023 itibarıyla ödenmemiş vergi borçları yer alacak. Bu listedeki mükelleflerin çoğunun mal varlığı olmadığı için borçların tahsil edilme imkanı bulunmuyor. Borçların toplamı 914,9 milyar lira iken, tahsil edilmesi mümkün olmayan tutar 812,8 milyar lira olarak açıklandı.
Şimşek, devletin vergi alacaklarının tahsilinde titiz bir çalışma yürüttüğünü ve borçlarını ödemede zorlanan mükelleflere taksitlendirme imkanı sağlandığını da sözlerine ekledi.