Dünya Bankası, küresel iklim değişikliğinin insanlık üzerinde oluşturduğu tehlikenin boyutlarını ortaya koyan yeni bir rapor yayımladı. "Zorlukların Üstesinden Gelme: İklime Uyum ve Dayanıklılığın Sağlanmasına Yönelik Başarı Hikayeleri ve Stratejiler" başlıklı rapora göre, dünya genelinde 1,2 milyar insan aşırı hava olaylarının doğrudan tehdidi altında. Rapor, bu tehlikelerin en çok Güney Asya ve Sahra Altı Afrika gibi hassas bölgelerde yoğunlaştığını vurguluyor.

Güney Asya ve Sahra Altı Afrika En Riskli Bölgeler

Raporda, düşük gelir seviyelerine sahip ülkelerin ve bölgelerin, aşırı hava olaylarının etkilerine karşı daha kırılgan olduğu belirtildi. Güney Asya ve Sahra Altı Afrika gibi bölgelerde yaşayan insanların, temel altyapı ve sosyal hizmetlere erişimlerinin sınırlı olması, onların bu tür şoklarla başa çıkabilme kabiliyetini zayıflatıyor. Dünya Bankası, iklim değişikliği ile mücadele ve adaptasyonun sosyal ve ekonomik kalkınmanın ayrılmaz bir parçası olduğuna dikkat çekiyor.

Ekonomik Büyüme Dayanıklılığı Artırıyor

Rapor, ekonomik büyümenin iklim değişikliğine karşı dayanıklılığı güçlendirmede önemli bir rol oynadığını vurguluyor. Kişi başına düşen gayrisafi yurtiçi hasılada (GSYH) %10’luk bir artışın, en kırılgan durumda olan insan sayısını yaklaşık 100 milyon azaltabileceği ifade ediliyor. Bu durum, ekonomik gelişmenin afetlere karşı daha dayanıklı bir toplum oluşturma yolunda önemli bir faktör olduğunu gösteriyor.

Miras kavgası kanlı bitti: Uykuda çekiçli vahşet! Miras kavgası kanlı bitti: Uykuda çekiçli vahşet!

Hızlı ve Hedefe Yönelik Önlemler Gerekli

Dünya Bankası raporu, iklim değişikliğinin ve afetlerin toplumlar üzerindeki etkilerinin azaltılması için hızlı ve hedefe yönelik müdahalelere duyulan ihtiyacı bir kez daha ortaya koyuyor. Afet ve iklim değişikliğine karşı daha dirençli bir toplum oluşturmak için hükümetlerin, ekonomik kalkınmayı iklim adaptasyonuyla birleştiren politikalar benimsemesi gerektiği vurgulanıyor.

Kaynak: AA