Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, kış saati uygulamasına ilişkin tartışmalara son noktayı koydu. Bayraktar, 2016'dan bu yana uygulanmayan kış saati uygulamasında bir değişiklik düşünülmediğini açıkladı. Bakan, "Bir değişiklik düşünmüyoruz ama iller mesai ve okul saatleriyle ilgili uygulamalarını yapabilirler" ifadelerini kullandı.

Bu açıklama ile birlikte Türkiye'nin, 2024 yılında da yaz saati uygulamasına devam edeceği ve saatlerin geri alınmayacağı kesinleşti. Vatandaşların kış saati uygulamasına dair beklentileri boşa çıkarken, illerin mesai ve okul saatlerinde kendi düzenlemelerini yapabileceği belirtildi.

Türkiye ile Avrupa Arasındaki Saat Farkı

Kış saati uygulamasının devam etmemesi, Türkiye ile Avrupa ülkeleri arasındaki saat farkını artırıyor. Almanya, Fransa, Belçika, Hollanda, İtalya, İsveç, İsviçre ve Danimarka ile olan saat farkı 1’den 2’ye çıkarken, İngiltere ile olan fark 3 saate yükseliyor.

Zararlı internet içerikleri ihbarweb ve alo 141 üzerinden bildirilebiliyor! Zararlı internet içerikleri ihbarweb ve alo 141 üzerinden bildirilebiliyor!

Bu durum, özellikle uluslararası ticaret ve iletişimde bazı ayarlamalar yapılmasını gerektiriyor. Fakat, Türkiye’nin yaz saati uygulaması ile gün ışığından daha fazla yararlanması hedefleniyor.

Yaz-Kış Saati Uygulaması Tarihçesi

Yaz-kış saati uygulaması, gün ışığından daha fazla faydalanmak amacıyla 1700’lü yıllara kadar uzanıyor. Amerika Birleşik Devletleri’nden Fransa’ya elçi olarak gönderilen Benjamin Franklin, Paris’te halkın mum israfını önlemek ve gün ışığından daha fazla faydalanmalarını sağlamak amacıyla bir öneride bulundu. Franklin’in bu fikri, zamanla birçok ülkede yaz ve kış saati uygulaması olarak benimsendi.

Ancak, Türkiye 2016’dan bu yana kış saati uygulamasını kaldırarak sürekli yaz saatini tercih ediyor. Bakanlık, bu uygulamanın enerji verimliliğine katkıda bulunduğunu savunuyor.

Muhabir: Nuray Uluözlü