Türkiye’de inşaat sektörü, 6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan büyük deprem felaketinin ardından yoğun bir çalışma dönemine girdi. Ancak bu yoğunluk, sektörde çalışacak kalifiye eleman bulma sorununu da beraberinde getirdi. Artan talepler ve eksik iş gücü, inşaat sektöründe ciddi bir krize yol açtı.

Aylık 150 Bin Lira Maaşla Dahi Eleman Yok

Deprem bölgesindeki ve diğer inşaat sahalarındaki çalışmalar için kalifiye ustalara 70 bin ila 150 bin lira arasında maaş teklif edilmesine rağmen, sektörde çalışan bulma sıkıntısı yaşanıyor. Kalıpçı, kule vinç operatörü, elektrik, su, sıva ve boya ustası gibi birçok meslek grubunda yeterli iş gücüne ulaşılamıyor. Usta-çırak ilişkisinin sona ermesi ve gençlerin çoğunlukla beyaz yakalı mesleklere yönelmesi, inşaat sektöründeki eleman açığını derinleştiriyor.

Bakan Kurum'dan TOKİ müjdesi! Bakan Kurum'dan TOKİ müjdesi!

Ara Eleman Eksikliği İnşaat Maliyetlerini Artırıyor

Sektördeki bu sıkıntının yapı maliyetlerine de olumsuz yansıdığını belirten müteahhit Savaş Yükselyalçın, "Şu anda ara eleman bulmakta zorlanıyoruz. Çok ciddi bir ihtiyaç var, ama eğitim sistemi nedeniyle herkes beyaz yakalı oldu. Arkadan gelen usta-çırak ilişkisi olmadığı için ara eleman sorununu kapatamıyoruz. Boyacı, kalıpçı, sucu, sıvacı gibi teknik ara elemanlara acil ihtiyaç duyuyoruz," diye konuştu.

Ustalar Rezervasyonla Çalışıyor

İnşaatlarda maaşların aylık 70 bin ila 150 bin lira arasında değiştiğini ifade eden Yükselyalçın, "Ne kadar maaş verirsek verelim ihtiyacımızı karşılayamıyoruz. Ustaları rezervasyon yapıyoruz ama bazıları verdiği sözü tutmuyor. Herkesten talep var çünkü. Daha yüksek fiyat veren firmaya gidiyorlar," diyerek sektörün içinde bulunduğu zor durumu özetledi. Yükselyalçın, sorunun kısa vadede çözümü için Filipinler, Hindistan ve Afrika’dan geçici, kayıtlı işçi getirilmesi gerektiğini belirtti.

Meslek Liselerinin Önemi

Yükselyalçın, yaşanan eleman sıkıntısının çözümü için ailelerin çocuklarını meslek liselerine yönlendirmesi gerektiğini vurguladı. "Eski usul çırak, kalfa ve usta ilişkilerine dönülmesi gerek. Şu anda bazı inşaat işçileri, polis, mühendis, doktor ve savcılardan daha yüksek maaş alıyor. Aileler bunun farkına varmalı. Bu meslekler unutulmamalı," ifadelerini kullandı.

İnşaat sektörü, ekonomik olarak Türkiye’nin lokomotifi olmasına rağmen, yaşanan kalifiye eleman kriziyle mücadele ediyor. Sektördeki bu kriz, sadece yapı maliyetlerini değil, aynı zamanda genel ekonomik dengeyi de tehdit ediyor.

Muhabir: Nuray Uluözlü