Metropol Araştırma Şirketi'nin Eylül 2024'te yaptığı son seçim anketi, Türkiye'deki siyasi dengelere dair çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. Anket, "Bu pazar seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz?" sorusu üzerinden vatandaşların siyasi tercihlerine odaklandı.

Mazhar Alanson’un Büyük Acısı: Kızı Eda Alanson Hayatını Kaybetti Mazhar Alanson’un Büyük Acısı: Kızı Eda Alanson Hayatını Kaybetti

AK Parti Yeniden Birinci Parti Konumunda

Sonuçlara göre, AK Parti, 31 Mart yerel seçimlerinin ardından yeniden zirveye çıkmayı başardı. Kararsızlar dağıtılmadan önce AK Parti ve CHP oylarının yüzde 21 oranında eşitlendiği görülse de, kararsız oyların dağıtılmasının ardından AK Parti yüzde 31,9 ile birinci sıraya yükseldi. CHP ise yüzde 31,4 oranında oy alarak ikinci parti konumuna düştü.

Diğer Partilerin Oy Oranları

Ankette MHP’nin oy oranı yüzde 9,3, İYİ Parti’nin oy oranı ise yüzde 4,9 olarak ölçüldü. Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) yüzde 9,6 oranında oy alırken, Yeniden Refah Partisi yüzde 3,9, Zafer Partisi yüzde 3,7, Türkiye İşçi Partisi (TİP) ise yüzde 1,7 oranında oy aldı. Diğer partilerin oy oranı ise yüzde 3,6 olarak belirlendi.

Muhalefet Boşluğu Algısı

Ankette ayrıca, Türk halkının büyük çoğunluğunun mevcut muhalefet partilerinden memnun olmadığı ortaya çıktı. "Türkiye’de bir muhalefet boşluğu olduğunu düşünüyor musunuz?" sorusuna katılımcıların yüzde 72'si 'evet' yanıtını verirken, yüzde 23,1'i 'hayır' dedi. Fikri olmayanların oranı ise yüzde 4,9'da kaldı.

Muhabir: Emel Tekbaşoğlu Sürer