Tokat’ın medarı iftiharı, harp tarihine adını Plevne Kahramanı olarak yazdırmış Gazi Osman Paşa, 05 Nisan 1900 tarihinde vefat etmişti. Vefatının 125. Yıldönümünde Tokat’ta anıldı. Anma etkinliklerinden birisini de Tokat Gazi Osman Paşa Üniversitesi akademisyenleri tertip etti. Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alpaslan Demir moderatörlüğünde Doç. Dr. Hüseyin Baha Öztunç, Dr. Öğretim Üyesi Edip Uzundal’ın konuşmacısı olduğu panelde Gazi Osman Paşa anlatıldı.

Tokat Gazi Osman Paşa Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Şehit Erdem Diker Konferans Salonu’nda 07 Nisan 2025 günü saat 14.00’da başlayan paneli takip etmek üzere Tokat Valisi Abdullah Köklü’nün eşi Yasemin Köklü, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yusuf Temur, Tokat İl Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Kır, üniversite akademisyenleri, öğrenciler, Tokat İstişare Heyeti Başkanı Mehmet Emin Atmaca ile Fahri Delen, basın mensupları bulundu.

GAZİ OSMAN PAŞA ÖRNEK ŞAHSİYETTİR

                Saygı duruşu ve İstiklal Marşının ardından Prof. Dr. Alpaslan Demir paneli başlattı. Gazi Osman Paşa’nın uluslararası bilinmiş, takdir edilmiş asker ve devlet adamı olduğunu vurgulayan Prof. Demir, “Gazi Osman Paşa, Osmanlı Devleti'nin 19. yüzyılda yetiştirdiği en önemli devlet adamıdır. Mustafa Kemal Atatürk’ün 1917’de “örnek aldım, rehber edindim” dediği şahsiyettir. Kendisi için marşlar yazılmış hatta yabancılar tarafından şiirler yazılmıştır. Tokatlı olması ve üniversitemize adının verilmesi dolayısıyla bizler için daha ayrı bir önemi var.” diyerek sunumlarını yapmak üzere sözü Doç. Dr. Hüseyin Baha Öztunç ve Dr. Öğretim Üyesi Edip Uzundal’a bıraktı.

Rektör Prof. Dr. Fatih Yılmaz Kantin Sohbetlerinde Öğrencilerle Bir Araya Geldi Rektör Prof. Dr. Fatih Yılmaz Kantin Sohbetlerinde Öğrencilerle Bir Araya Geldi

GAZİ OSMAN PAŞA YERLİ VE MİLLİ İDİ

                Dr. Öğretim Üyesi Edip Uzundal, sunumunda Gazi Osman Paşa’nın hayatı üzerine bilgiler aktardı. Tokatlı oluşunu ispat eden Sicili Ahval kayıtlarını gösterdi. Yağcızade sülalesinden Tokat Zodu Köyü 1833 –hicri 1249- doğumlu olduğunu belgeledi. Osmanlıyı bu coğrafyadan silip atmak isteyenlere karşı gösterdiği askeri kahramanlıkla, Plevne Müdafaası ile adını harp tarihine yazdırdığını anlattı. Babası Mehmet efendi, annesi Şakire hanımın Dağıstan göçmeni olduklarını dile getirdi. Abdülhamid Han ile dünür olduklarını, çocuklarını anlattı. Gazi Osman Paşa’nın döneminde, bugünkü ifadeyle yerli ve milli bir bürokrat, asker, devlet adamı olduğunu vurguladı.

MUSTAFA KEMAL PAŞA İÇİN REHBER OLMUŞTUR

                Doç. Dr. Hüseyin Baha Öztunç, Gazi Osman Paşa’nın askeri dehasını ve bilhassa Plevne Müdafaası ve Huruç Harekatını anlattığı sunumunda, Onun tarihi kişiliği ile Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk için rehber alınan şahsiyet olduğunu ifade etti. “Osmanlı Gazetesi bir haber yapıyor ve şöyle diyor “Osman Paşa ne Pekinli, ne Rus, ne Amerikandır.  O Tokatlı bir Osmanlı subayıdır. Batıda Osmanlı, Plevne’ye elbette bizim gibi bakmıyor ama ismi Londra’da herkesin ağzındadır. Bal mumu heykeli müzede yer alıyor. Müzikallerde Plevne ilgili parça da çalınıyor. Osman Paşa’ya karşı duyulan sevginin neticesi idi bunlar. Bir avuç Türk’ün güçlü Rus ordusunu durduracağına başta kimse inanmamıştı. Ama bu gerçekleştikçe Ona olan hayranlık da o derece arttı. Macarlar, 3. Plevne zaferinin ardından 19 Eylül tarihinde büyük bir gösteri yapıyorlar ve 15 bin kişi katılıyor Osman Paşayı tebrik etmek için. İşte Gazi Osman Paşa’nın üst üste gösterdiği başarılar büyük bir ün getiriyor. Osmanlı topraklarında direnişi ve yeni bir milli duygu oluşmasını sağlıyor. Bizde bugün ölümünün 125. Yılında Ondan geriye kalan nedir diye bu topluluğa soracak olursak, elbette ki Mustafa Kemal Atatürk’ün söylediği ‘ben Gazi Osman Paşayı kendime rehber seçtim, siz de seçiniz’ sözü olur.” dedi. Anma etkinliklerine katılım sayısının düşük olmasına da bir atıfta bulunurken, ayetlerden örnek verdi ve nitelikli azınlığın niteliksiz nicelere üstün geleceğini, 30 bin kişilik Osmanlı Ordusu’nun 120 bin kişilik Rus Ordusu karşısındaki müdafaasını da buna örnek göstererek sözlerini tamamladı.

“İLELEBET ANILACAKTIR, HATIRLANACAKTIR”

                Prof. Dr. Alpaslan Demir, sunumların ardından paneli bitiren konuşmasında “değerli hocalarımıza teşekkür ediyoruz. Sonuç olarak Gazi Osman Paşa Plevne’de yenilmiştir. Tarihte başarılar milletlerine güç verir ama bazen yenilgiler başarılardan daha fazla iz bırakır, güç verir. İşte Kürşat’ın 630 yılında Çin Sarayı’nı basması ile 1250 yıl sonra Gazi Osman Paşa’nın Plevne Müdafaası ilelebet, kıyamete kadar anılacaktır, hatırlanacaktır ve Türk Milleti’ne de güç verecektir. Bütün şehitlerimizin ebediyete irtihal eden gazilerimizin ruhu şad olsun.” Dedi.

“SN. VALİ BİZE GAZİ OSMAN PAŞA MARŞI DİNLETİRDİ”

                Panelini bitiminde, belge takdimi oldu. Sn. Vali’nin eşi Yasemin Köklü, panele katılmış olmaktan ötürü mutluluğunu dile getiren duygu yüklü bir konuşma yaptı. “Gazi Osman Paşa nesillere örnek olacaktır. Bu etkinlikleri yapmalıyız, tarihi bilmezsek geleceğe yön veremeyiz.” dedikten sonra Sn. Vali Abdullah Köklü’nün görev yaptığı Çanakkale’de iken, ailecek kahvaltılarında her Cumartesi, Pazar günleri kahvaltı masasında Gazi Osman Paşa marşını açıp dinlettiğini dile getirdi ve “Gazi Osman Paşamızın gönlümüzde çok önemli yeri var. Bayram dolayısıyla İstanbul’a gitmemizde ben de kabrini ziyaret etmiştim. Çok güzel oldu. Rabbim bu yüce kahramanlarımızı her daim ülkemizin üzerinden eksik etmesin.” ifadelerini kullandı. Prof. Dr. Alpaslan Demir’e, Doç. Dr. Hüseyin Baha Öztunç’a ve Dr. Öğretim Üyesi Edip Uzundal’a teşekkür belgesi takdim edilerek panel son buldu.

Editör: Fatih Kılıç