Tokat Şehit Aileleri Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkan V. Gazetemiz yazarlarından, Em. Eğitim Yöneticisi Abdulkadir Türk, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Turhal Uygulamalı Bilimler Fakültesi, Hasbihâl Bilim Kültür ve Sanat Kulübü'nün konuğu olarak; 'Vatan-Bayrak-Şehitlik' konulu bir konferans verdi. 

Turhal İlçe Kaymakamı, İsmail Soğukoluk, İlçe Protokolü, Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ebubekir Altındaş ve fakülte hocaları, Tokat ve Turhal Şehit Aileleri Dernek Başkan ve Yöneticileri ile öğrencilerin katıldığı programın açılış konuşmasını Fakülte Dekanı Ebubekir Altındaş yaptı. 

Altındaş yaptığı konuşmada Vatan ve Şehit kavramlarının dinimizde ve tarihimizdeki anlam ve önemi hakkında bilgiler verdi.   TRT Türk Halk Müziği sanatçısı Özlem Üngör'ün video konferans sistemiyle katılımcıları selâmlama konuşması ve arkasından bestesi ve yorumu kendisine ait olan, 'Şehidim' ağıt türküsünü okuması katılımcılara duygulu anlar yaşattı. 

Daha sonra kürsüye gelen Abdulkadir Türk; 'Vatan-Bayrak-Şehitler' konu başlıklı konuşmasında, zihin egzersizi zemininde ve çerçevresinde Vatan, Bayrak ve Şehit kavramlarının sosyolojik bir analizini yaptı. 

Abdulkadir Türk, "'Savaşta ölenleri kahraman yapan ölümleri değil ölümlerinin nedenleridir  Türkler, kültürlerinde tarih boyunca, devlet kavramına çok özel ve önemli bir yer vermişlerdir. Nitekim, Türklerde ki vatan olgusunun önemi, dinimizce de teyit edilmiştir. Meselâ, Hz. Muhammed Mekke'den Medine'ye hicret ettiğinde ilk yaptığı iş olarak, Medine halkı olan, Müslümanlar, Yahudiler ve Müşrikler arasında bir, 'Medine Vesikası' hazırlayarak imza altına aldırmıştır.  Dünyanın evrensel nitelikli ilk yazılı anayasası olarak kabül edilen, 'Medine Vesikası.' hukuk tarihinde önemli bir yer tutmuştur. 
Medine Anayasası'nın en önemli maddesi şuydu: " Medine, Medine'de yaşayanların vatanıdır. Eğer Medine'ye bir saldırı olursa hep beraber savunma yapılacaktır." Dedi.
Türk konuşmasını; "Müslüman milletler hariç, hiçbir millet de Şehitlik kavramı yoktur.  Şehit sıfatı her ölene değil, vatan, din, devlet, bayrak ve namus için hayatlarıyla bedel ödeyen Müslümana verilmiştir.  Türk gençliği olarak, vatanın mirasımız değil emanetimiz olduğu bilinciyle hareket etmemiz gerekiyor. Aziz şehitlerimizin ruhları şad, mekânları cennet olsun inşallah." Diyerek bitirdi. 

Konferans sonrası davetliler, Fakülte, Grafik ve Tasarım Bölümü öğrencilerinin, 19 Mayıs 1919 Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayram etkinlikleri kapsamında hazırladıkları afiş sergisi açılışına katıldı.