Şehit Mehmet Han Anadolu Lisesi Öğrencilerinden Ramazan Etkinliği Şehit Mehmet Han Anadolu Lisesi Öğrencilerinden Ramazan Etkinliği

Tokat Esnaf Odaları Birliği Başkanı Fehmi Çankaya öncülüğünde Tokat merkezdeki esnaf odaları başkanları ilimiz basın mensuplarıyla buluşarak gündemdeki konulara dair açıklamalarda bulundular. Basın mensuplarının sorularına yanıtlar verdiler. Bilhassa unlu mamullerden ekmek, ramazan pidesi, simide Ramazan ayı öncesinde gelen zamların nedenleri anlatıldı.

Tokat Hürsöz Gazetemizden Sorumlu Yazı İşleri Müdürümüz gazeteci Fatih Kılıç’ın takip ettiği basın toplantısında yöneltilen sorulara yanıt veren Esnaf Odaları Başkanları, “Yerel Esnafa Sahip Çık” mottosunu kamuoyunun takdirine, desteğine sundular. Üretim kalemlerindeki hammaddelerin fiyatlarındaki aşırı artışın esnafı da zorladığı ve fiyat artışlarını kaçınılmaz kıldığını dile getirdiler.

EKMEK ZAMMI KAÇINILMAZDI

            TESOB Başkanı Fehmi Çankaya, yerel esnafın şehrin, mahallelerin ışığı, hanelerin bekçisi, anahtar teslim edilecek emanetçisi olduğuna dikkat çekerek başladığı açıklamasında bilhassa kamuoyunun ekmek fiyatlarındaki artışa karşın tepkilerini takip ettiklerini, fiyat artışının kaçınılmaz hale gelecek piyasa üretim koşullarının zorlaştığını izah etti. Tokat’ta hali hazırda 210 gram ekmeğin 12,5 TL’den satışa sunulmasında, 2024 yılı sonu itibariyle üretim maliyetinin 9,80 liraya geldiğini ve güncel koşullarda bu maliyetin 11 liraya kadar çıktığını anlattı. Unlu Mamüller Odası Başkanı Bekir Yurtbay, fırın işletmelerinin sahiplerinin de yer aldığı buluşmada Tokat merkezdeki en büyük zorluğun ve maliyet oluşturan faktörlerin başında fırınların şehir merkezi dışında, Organize Sanayi Bölgesi’nde yer alması gösterildi. Üretilen ekmeğin sıcak ekmek olarak halkı birinci elden satılamaması nedeniyle, şehir merkezinin dört bir yanına dağıtım, nakliye zorunluluğuyla gider kaleminin gittikçe artmakta olduğu vurgulandı. 400 liraya alınabilen 50 kg.lık unun şimdi 800 – 900 Tl’ye çıktığı, ortalama 15 işçi çalıştıran bir fabrikanın gider kalemlerindeki artışın karşılığında fiyat artışının kaçınılmaz olduğu belirtildi.

AÇIKLAMALAR TEK TEK GELECEK

            Uzun uzadıya yapılan açıklamalarla konunun her detayı soru-yanıtlarla masaya yatırıldı. Gazeteci Fatih Kılıç, toplantı sonrasında yaptığı paylaşımda her bir konuyu detaylıca süreç içinde okura, vatandaşa aktaracaklarını dile getirdi. Sosyal mecra paylaşımında şu ifadelere yer verdi:

ESNAFI DİNLEMEK, ESNAFLA DERTLEŞMEK, ESNAFIN ÖNERİLERİNİ ÖĞRENMEK VE SORUNLARINA ÇÖZÜME KATKI SUNMAK GEREK!

* Tokat Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği öncülüğünde, ilimizdeki tüm esnaf odası başkanları genel bir değerlendirme ve dertleşme için ilimiz basın mensupları ile buluştu.

* Çok açık yüreklilikle beyan etmek gerekir ki, Tokatlı esnafın dertli olduğunu bilmek, onları dinlemek, samimice dertleşmek, önerilerine değer vermek, sorunlarının çözümünün paydaşı olmak bu kadim şehrin faydasına olacak başlıca ödevlerdendir.

* Siyasisinden amirine, memuruna, işçisine, gazetecisine ve dahi tüm ürünlerin tüketicisi, müşterisi konumuzdaki vatandaşa, kamuoyuna düşen görevler var. Toplumun esnaf kanadı cidden samimi ve güçlü olmalı ki, şehrin huzuru, refahı ileri seviyelere varsın.

* Açıklamaların detayı haberlerimizde okunacak. 

BUGÜNÜN GÜNDEMİ EKMEK!
* Bugün Tokat Belediyesi, Halk Ekmek uygulamasını başlatacak.
* Tokat Merkez'de 210 gr. ekmeğin 12,5 TL'den satıldığı ortamda, Halk Ekmek'te ekmeğin kaç gram ve kaç liradan, kaç adet satılacağı bilgisi bizatihi sn. Başkan Mehmet Kemal Yazıcıoğlu tarafından açıklanacak.
* Geçtiğimiz gün de Tokat Merkezdeki ekmek fırını sahipleri, meslek odalarının tertip ettiği basın toplantısında yer aldılar. Birinci ağızdan, ekmek fiyatındaki artışın zaruri nedenlerini anlattılar. Onlara göre, ekmeğin 1 kg. fiyatının maliyeti 49,80 liraya vardı. 210 gram 1 ekmeğin maliyetinin ise güncel koşullarda 11 liraya kadar çıkabildiği kalem kalem izah edildi.
* Tokat merkezdeki ekmek üreticilerinin en büyük handikaplarının başında, fiziki mekanlarının Organize Sanayi Bölgesi'nde olmasından kaynaklanıyor. Ürettikleri ekmekleri birinci elden, sıcak ekmek olarak satabilecekleri şehir içi mekanları yok. Ürettikleri ekmekleri kendi araçlarına doldurarak şehir içinde her mahalle ve noktadaki yüzlerce markete, bakkala tek tek ulaştırmaktalar. Bunun nakliye masrafı, bakkal kârı, ekmek dolabı temini derken külfetli bir maliyet çıkıyor ekmek fırını işletmecisine.
* Bu süreci anlatan isimlerden Mustafa Enes Yiğit (eski Kışla Ekmek Fabrikası, şimdiki Çınar Ekmek Fabrikası) öne çıktı. Onun anlatımlarını da kamuoyunu aktaracağız. Tokat Merkez'de günlük, tüm fırınların ürettiği ekmek sayısının 100 bin - 120 bin bandında olduğu söylendi. Tokat Belediyesi Halk Ekmek üretiminin kaç bin adet olacağını yakınen takip etmekteler. Belediye idaresi bu hususta fabrika sahipleri ile bir temas kurmamış daha. Halka vaadinin gereğini yapmakta Belediye.
* Tokat Merkez'de, ekmek fırınlarının şehir merkezi dışında ve nakliye giderleri olduğu müddetçe, ekmeğin daha ucuza fiyatla satışı pek de mümkün görülmüyor.
* Şehir insanının fiyatın haricinde DAHA NİTELİKLİ EKMEK YEMESİ de önemli. Bu konuda da mevcut ekmek fırını sahiplerinin görüşleri var. Tokatlının ekmek ağız tadını onlar da dikkate alıyor ve burada yine sıcak ekmek satışı olmamasının sorunları yaşanıyor.
* En nihayetinde EKMEK önemli. Ekmeği ağız tadıyla yedirmek şehrin iş insanıyla, yöneticisiyle herkesin vebalidir.
* Ağız tadıyla yeme dileğiyle...

Editör: Mustafa Işık