494 sayfalık iddianame tamamlandı Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan 494 sayfalık iddianamede, 22'si tutuklu olmak üzere 47 şüpheli hakkında suçlamalar yer alıyor. 112 Acil Servisi ile bağlantılı bu şüphelilerin, bebek hastalarını anlaşmalı oldukları özel hastanelerin yenidoğan ünitelerine yönlendirerek haksız kazanç sağladığı ve bazı bebeklerin bu süreçte hayatını kaybettiği belirtildi. Soruşturmanın eski Sağlık Bakanı Fahrettin Koca döneminde başlatıldığı iddia ediliyor.

Bebeklerin ölümlerine yol açan sistem

İddianameye göre, şüpheliler bebeklerin iyileştirilmesinden çok daha fazla kazanç elde etmeye odaklanmıştı. Yenidoğan ünitelerinde yatış süresini kasıtlı olarak uzatıyor, bazı bebeklerin sağlık durumlarını gerçekte olduğundan daha kötü gösteriyor ve hasta yakınlarından yüklü miktarda para alıyorlardı. Kayıtlara göre bebekler, uygun sağlık hizmeti verecek hastaneler yerine şüphelilerin kârlı bulduğu hastanelere gönderildi. Enfeksiyon riskine açık yenidoğan ünitelerinde gereksiz yere tutulan bebeklerden bazıları bu süreçte hayatını kaybetti.

“Yapay Zekâ” Temalı Uluslararası Veri Bilimi ve İstatistik Kongresi Ankara’da Gerçekleşti “Yapay Zekâ” Temalı Uluslararası Veri Bilimi ve İstatistik Kongresi Ankara’da Gerçekleşti

Hasta yakınlarının ifadesi ve tehditler

Yenidoğan ünitesinde bebeğini kaybeden B.N.’nin ifadesi, şüphelilerin vicdansızlığını ortaya koydu. Bebeği başka bir hastaneye yönlendirilen B.N., tedavi masrafları için 35.000 lira ödediğini ve sonunda bebeğini kaybettiğini belirtti. Ayrıca savcıları tehdit eden ve suikast tehditleri savuran kişiler de soruşturma kapsamında gözaltına alındı.

Şüphelilere ağır cezalar talep ediliyor

İddianamede, çetenin lideri olarak gösterilen doktor F.S. ve İ.Ö. hakkında “kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi”, “nitelikli dolandırıcılık” ve “resmi belgede sahtecilik” suçlarından 582 yıla kadar hapis cezası isteniyor. Diğer şüpheliler için de benzer suçlamalarla yüksek cezalar talep ediliyor.

Soruşturma nasıl başladı

Bu geniş çaplı soruşturmanın fitili, Ocak 2023'te İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü’nde görevli bir doktorun Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) yaptığı başvuru ile ateşlendi. Şüpheli hastanelerde yapılan denetimlerde yenidoğan ünitelerinde ciddi usulsüzlükler tespit edildi ve soruşturma derinleştirildi.

Kaynak: AA