Durmaz, Tokat'ta 5 Temmuz Cuma akşamı yaşanan aşırı yağış ve dolu felaketinin Zile ilçesinde 22 köyde 36.250 dekar, Artova, Yeşilyurt, Sulusaray ilçelerinde ise 26 köyde 115 bin dekar alanda ekili buğday, arpa, ayçiçeği, nohut, yulaf, fiğ, mercimek, patates, soğan, şeker pancarı, yonca ve mısır tarlalarında %80 ile %100 arasında hasara neden olduğunu belirtti.

Durmaz, bölgedeki çiftçilerin yaş ortalamasının 60 olduğunu ve başka gelir kaynaklarının bulunmadığını vurgulayarak, çiftçilerin sulama, ilaç, gübre, mazot ve esnafa olan borçlarının devam ettiğini ifade etti. Tohum, mazot ve gübre desteklerinin acilen ödenmesi gerektiğini belirten Durmaz, çiftçilerin borçlarının faizsiz ertelenmesi ve AFAD fonundan yağış ve dolu hasarının karşılanması için acil önlemler alınması gerektiğini söyledi.

Durmaz, konuşmasında hükümetin yandaş şirketlerin vergi borçlarını sildiğini hatırlatarak, üretici köylünün doğal afetten zarar gören ürün bedellerinin derhal ödenmesi gerektiğini ifade etti. Bu çağrısı ile Durmaz, çiftçilerin mağduriyetinin giderilmesi için hükümeti harekete geçmeye davet etti.

Muhabir: Emel Tekbaşoğlu Sürer