Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın (GİB) kartla ödeme kabul etmeyen işletmelere yönelik çalışmalarını değerlendirdi. Şimşek, perakende sektöründeki esnaf ve işletmelerin banka kartlarıyla ödeme yapılmasını sağlamak için birçok düzenleme yapıldığını ve kayıt dışı ekonomiye karşı etkili mücadele yürütüldüğünü belirtti.

Yeni Nesil Cihazlar Zorunlu Hale Getirildi

Bakan Şimşek, POS cihazları ve ödeme kaydedici cihazların birleşerek yeni nesil ödeme kaydedici cihazların devreye alındığını hatırlattı. Bu yeni nesil cihazlar sayesinde banka kartı veya kredi kartıyla yapılan ödemelerde slip ve fiş tek bir belgede çıkıyor, bu da kayıt dışı satışları engelliyor. Ancak bazı işletmelerin hala eski cihazları kullandığını ve kredi kartı kabul etmediğini vurgulayan Şimşek, 1 Temmuz 2024 tarihine kadar tüm mükelleflerin yeni nesil cihazları kullanmasının zorunlu hale getirildiğini belirtti.

Bu yıl en çok o kazandırdı! Bu yıl en çok o kazandırdı!

Özel Usulsüzlük Cezaları Uygulanıyor

Şimşek, yeni düzenlemeye uymayan işletmelere özel usulsüzlük cezası kesildiğini açıkladı. Özellikle, bazı işletmelerin kredi kartıyla ödemelerde komisyon farkı talep ettiğine dikkat çeken Şimşek, bu farkın vatandaşlardan talep edilmesinin haksız bir uygulama olduğunu söyledi. Bankaların komisyon oranlarının düştüğünü belirten Şimşek, vatandaşlara yüksek fark talep eden işletmeleri GİB'e ihbar etmeleri çağrısında bulundu.

Banka ve Ödeme Kuruluşlarına Yüksek Cezalar

Bakan Şimşek, yalnızca POS cihazı sunan banka ve ödeme kuruluşlarının da cezalandırıldığını belirtti. Yasa değişikliğiyle bu ceza tutarı 200 bin liraya çıkarıldı. Bankalara hatalı POS cihazlarının kullanımına son verilmesi için resmi yazı gönderildi. Bakanlık, perakende ticarette kayıt dışı ekonomiyi azaltmak ve vergide adaleti sağlamak için kararlılıkla çalışmalarını sürdürecek.

Muhabir: Emel Tekbaşoğlu Sürer