Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Cape Canaveral Hava Kuvvetleri İstasyonu'ndan Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) doğru 14 günlük bir misyon için yola çıkacak. Bu tarihi anın ardında, Türkiye'nin uzay, havacılık ve savunma sanayisine önemli katkılar sağlamayı hedefleyen 13 farklı bilimsel deney bulunuyor.
Gezeravcı'nın gerçekleştireceği deneyler arasında önemli projeler bulunuyor. TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) tarafından geliştirilen UYNA deneyi, yüksek sıcaklıklara dayanıklı, yüksek mukavemetli alaşımların üretilmesi çalışmasını içeriyor. Bu deney, KIBO modülünde bulunan ELF kullanılarak gerçekleştirilecek ve termofiziksel, kristal büyüme gibi özellikler üzerinde yer çekimsiz ortam etkilerini araştırarak Türkiye'nin malzeme geliştirme kabiliyetini artırmayı amaçlıyor.
Aynı şekilde, TÜBİTAK MAM tarafından geliştirilen gMETAL deneyi, kimyasal tepkimesiz koşullarda katı parçacıklarla akışkan ortam arasında homojen bir karışım oluşturmanın yer çekimi etkisini araştıracak. Bu deney sayesinde uzay araçlarının itki sistemlerinin daha verimli hale getirilmesi hedefleniyor.
Uzayda yaşamın sınırlarını keşfetmeye yönelik diğer deneyler arasında Boğaziçi Üniversitesi'nin geliştirdiği UzMAn deneyi, mikroalg türlerinin yer çekimsiz koşullarda büyüme ve dayanıklılık testlerini gerçekleştirecek. Aynı şekilde, Ege Üniversitesi tarafından geliştirilen EXTREMOPHYTE deneyi, uzayda yetiştirilen bitkilerin tuz stresine olan yanıtlarını inceleyerek genetik ve moleküler düzeydeki değişimleri anlamayı amaçlıyor.
METABOLOM araştırması ise Ankara Üniversitesi tarafından gerçekleştirilecek. Bu deney, uzay koşullarının insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerini ortaya çıkarmayı ve bu etkileri azaltmaya yönelik tedbirleri anlamayı amaçlıyor.
Hacettepe Üniversitesi tarafından geliştirilen MİYELOİD deneyi, uzay misyonu katılımcılarının maruz kalacağı kozmik radyasyon hasarının immünolojik düzeyde ölçülmesini hedefliyor.
Son olarak, TÜBİTAK UZAY tarafından gerçekleştirilen MİYOKA deneyi ile ilk Türk uzay yolcusu, istasyonda elektronik kart üzerine kurşunsuz bileşen montajı gerçekleştirecek ve mikro yer çekiminin kurşunsuz lehimleme sürecine etkileri bilim dünyasına sunulacak.
Bu tarihi görev, Türkiye'nin teknolojik hedeflerine ulaşmasında ve ulusal gururunu artırmada önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. GUHEM Uzay ve Havacılık Merkezi Direktörü Halit Mirahmetoğlu, "Bu olay, teknolojik hedefleri doğrulayacak ve Türk halkının ulusal gururunu harekete geçirecek" diyor. Türkiye, Alper Gezeravcı'nın bu misyonuyla birlikte uzay araştırmalarında önemli bir yer edinecek gibi görünüyor.