Tokat Belediyesi, Türkiye’de bir ilke imza atarak atık çamurdan elektrik üretim tesisi kurdu. Yap-İşlet-Devret modeliyle 2021 yılında gerçekleştirilen bu dev projeye tam 450 milyon TL yatırım yapıldı.

Bahçede bulduğu bitkin düşen tilki yavrusunu besledi! Bahçede bulduğu bitkin düşen tilki yavrusunu besledi!

Tesis, gazlaştırma ve doğrudan yakma teknolojisinin bir arada bulunduğu ilk kurulum olup, günlük 100 ton atık yakma kapasitesine sahip. Kurulu gücü 7 MW olan bu tesis, yıllık olarak tam 25 bin hanenin elektrik ihtiyacını karşılamaktadır.

Ancak tesiste kompost atıkların yakılmasıyla birlikte atmosfere salınan gazlar ve kokulu duman, çevrede rahatsızlık uyandırıyor.

Bölge sakinleri durumu çevre kirliliği olarak görüyor ve önlemler alınmasını talep ediyor. Taşlıçiftlik Kampüsü'ndeki öğrenciler de dahil olmak üzere çevredeki yerleşim alanlarında yaşayanlar, çevre kirliliği endişesiyle belediyeden çözüm beklediklerini dillendirdi.

Tokat Belediyesi yetkilileri ise yapılan işin doğasına uygun olduğunu ve çıkan gazın çevre kirliliğine yol açmayacak bir gaz olduğunu belirtiyor. Yetkililer, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü'nün yaptığı analizler ve ölçümlerin, söz konusu gazın sağlığa zararlı olmadığı yönünde sonuçlar ortaya koyduğunu ifade etti. Ayrıca, enerji üretimi sırasında çıkan gazın doğalgaz kombisinin bacasından çıkan gazla benzer olduğu vurgulandı.

Kaynak: Haber Merkezi