Tokat'ın Zile ilçesinde yaşayan Yahya Şahingöz, evinin bahçesindeki erik ağacının eylül ayında tekrar çiçek açtığını fark etti. Benzer bir durum Tokat merkezde de yaşandı; bir işletme sahibi, mayıs ayında hasadı yapılan erkenci kiraz ağacının yeniden çiçek açtığını gözlemledi. Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi’nden Prof. Dr. Resul Gerçekcioğlu, yüksek sıcaklıkların meyve ağaçlarının üşüme ihtiyacını karşıladığını belirtti. Gerçekcioğlu, bu durumun mahsule zarar vermeyeceğini ifade ederek çiftçilerin endişelenmemesi gerektiğini vurguladı.

“Ağaçlar, üşüme ihtiyacını sıcaklık farklarıyla karşılayabiliyor"

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Meyve Yetiştirme ve Islahı Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Resul Gerçekcioğlu, ağaçların bu dönemlerde çiçek açmasının hava sıcaklıklarındaki anormalliklerle bağlantılı olduğunu belirtti. Gerçekcioğlu, "Geçmiş yıllarda da benzer olaylar görülüyordu, ancak son yıllarda küresel ısınma nedeniyle bu durumun sıklığı arttı. Ağaçlar, üşüme ihtiyacını sıcaklık farklarıyla karşılayabiliyor. Sadece düşük sıcaklık değil, yüksek sıcaklıklar da bu ihtiyacı giderebilir" dedi.

Gerçekcioğlu ayrıca, bu durumun ağaçların gelecek yılki meyve veriminde bir sorun oluşturmayacağını ifade ederek, “İkinci defa çiçek açan ağaçlarda bu durumun bitkiye zararı olmaz. Özellikle üşüme ihtiyacı az olan erik, kayısı ve badem gibi meyve ağaçlarında sıkça rastlanabilir” şeklinde konuştu.

Vatandaşlar ise mahsulünü aldıkları ağaçların yeniden çiçek açtığını görünce hayrete düşüklerini dile getirdi.