Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 2023 yılı kış mevsiminde orman köylülerinin yakacak temininde odun ücretlerini asgari düzeyde tutacaklarının müjdesini vermişti. Buna göre orman köylüleri 5 Ekim'den itibaren yakacak odun için ödemiş oldukları paranın sadece üçte birini ödemekteler. Bakan Yumaklı konuya ilişkin açıklamasında “Orman köylülerimiz 5 Ekim'den itibaren yakacak odun için ödemiş oldukları paranın sadece üçte birini ödeyecek. Yani daha önce üç lira ödüyorsanız 5 Ekim'den itibaren sadece 1 lira ödeyeceksiniz. Bu birincisi. İkincisi ev yapımı için, samanlık yapımı için, ahır yapımı için artık ne niçin kullanacaksanız burada da ağaç tahsisatını gene aynı şekilde üçte bir daha ucuza alacaksınız. Ayrıca ormanda çalışan köylülerimizin, arkadaşlarımızın, kardeşlerimizin yapmış oldukları işlerden alacakları paranın 100 bin lira olduğunu düşünelim. Eğer kendi kişisel sigortasını ödüyorsa 5 bin lira Orman Genel Müdürlüğü verecek. 105 bin lira ödeyecek ki sen git sigortanı öde diye. 200 bin liraysa 10 bin lira verecek. Yani her 100 liraya 5 lira da Orman Genel Müdürlüğü sigortasını yaptırması için o kardeşlerimize vermiş olacak." demişti.
TOKAT’TA ODUN TEMİNİ 2022 YILINA ORANLA YÜZDE 50 ARTTI
Tarım ve Orman Bakanlığı’nca orman köylülerinin odun temininde yapılan indirim sahada kendini gösterdi. Tokat’ta orman köylerinin ihtiyacı olan yakacak odunun karşılanmasında 2022 yılına göre 2023’te yüzde 50 artış olduğu gözleniyor.
BİR STER ODUN KAÇ KG? BİR STER ODUN FİYATI KAÇ LİRA?
Peki bir ster odunun fiyatı kaç lira? Bir ster odun kaç kg. geliyor? Tokat’ta bir ster odunun fiyatı KDV dahil 330 TL’den satılıyor. Bir ster de yaklaşık 500-600 kg. geliyor. (Orman Genel Müdürlüğü bir sterin ortalama 0,7 m3 som odun içerdiğini ve 500 kg ağırlığında olduğunu kabul etmektedir.)
KÖMÜRDEKİ PAHALILIK KÖYLERDE ODUNA RAĞBETİ ARTIRDI
Tokat’ta orman köylüsünün evinde, sobasında yakacağı ithal kömür fiyatlarının oldukça pahalı oluşu karşısında orman köylüsü bilhassa odunla ısınmayı öne çıkardı. Orman İşletme Müdürlüklerine odun talebini artırdı. Tokat’ta Merkez Orman İşletme Müdürlüğünün yanı sıra Erbaa Orman İşletme, Niksar Orman İşletme ve Almus Orman İşletme Müdürlüğü bulunuyor. Tüm bölgenin odun ihtiyacı bu müdürlükler üzerinden karşılanıyor. Kasım ayının başından itibaren köylülerin odun alımında yaşattığı yoğunluk dikkat çekerken 2022 yılına göre yüzde 50 daha fazla satış/alış olduğu belirtiliyor. Fiyatın uygun oluşu da bu alımın artışındaki başlıca sebep gösteriliyor.