Tokat İstişare Heyeti, Tokat Cumhuriyet Meydanı’nda Tokat Valiliği Hizmet Binası’nın depreme dayanaksız bulunması nedeniyle yıkılıp yeniden yapılması sürecinde, yıkılan alanın yeniden nasıl değerlendirilmesi üzerine kamuoyuna anket düzenlettirdi. İstişare Heyeti Başkanı iş insanı Mehmet Emin Atmaca ve anketi hazırlayan katılımcılarından Kadir Özbilgin, anket sonuçlarını kamuoyuyla paylaşmak üzere basın toplatışı tertip etti.

Tokat’ın önemli noktalarından biri olan Cumhuriyet Meydanı’ndaki eski Valilik Binası’nın geleceği konusunda halkın fikirlerine başvurulan anketten çıkan sonuç dikkat çekti. Hali hazırda yıkılan binanın yerine yenisinin yapılacağı yetkililer tarafından kamuoyuna ilan edildi. Zemin sondajları yapıldı. Resmi prosedürde o bölgenin yeniden Valilik Binası olarak kullanılması için ihaleler devam ederken, Tokat İstişare Heyeti kamuoyunun orayı nasıl görmek istediğine dair anketi, katılımcılar tarafından değerlendirildi.

Tokat İstişare Heyeti, yıkılan Valilik binasının yerine ne yapılacağını belirlemek için halka anket yaparak görüşlerini aldı. Anket sonucu Mehmet Emin Atmaca ve Kadir Özbilgin tarafından Silk Road Deveciler Hanı Hotel'de düzenlenen basın toplantısıyla kamuoyuyla paylaşıldı.

İSTİŞARE HEYETİ BAŞKANI ATMACA:

“KÜLTÜR VE TURİZM POTANSİYELİ İÇİN MEYDAN YAPILSIN”

İlk açıklamayı yapan Tokat İstişare Heyeti Başkanı Mehmet Emin Atmaca, "Tokat İstişare Heyeti olarak Hükümet meydanıyla ilgili bir anket yaptık. Bu anketimizin sonuçlarını açıklamak için buradayız. Biz 900 adımda 900 yıllık tarih üzerinde oturuyoruz. Biz turizmde şehrimizin hak ettiği yere gelmesi için şehrimize bir kimlik kazandırmak istiyoruz. Bu kimlik de Cumhuriyet Kültür Meydanı. Şimdi her şehrin meydanları var. Meydanlar şehirlerin kimlikleridir. Meydanlar şehirlerin buluşma noktasıdır. Meydanlar şehirlerin sosyal aktivitelerin olduğu bir alandır. Biz burayı daha rantabl hale nasıl getiririz? O alanı nasıl büyütürüz? diye için bir anket yaptık. Bu anketi yapmamızdaki sebep; yıkılan hükümet binasının tekrar yerine yapılıp yapılmamasının toplum nazarında nasıl karşılandığını ortaya koymaktı. Bizim şehrimizin bir trafik sorunu var. Bu trafik sorununu biz nasıl aşarız? Hükümet meydanını Devlet Su İşleri'nin, stadın oradaki yere yaparak en azından buradaki trafik sorununu biraz daha aşağıya çekebilir miyiz? Diye sorulsun istedik. Cumhuriyet Meydanı’nda sağlı-sollu iki tane büyük değerimiz var. Birisi Alipaşa Hamamı, birisi Alipaşa Camisi. Bunları biz meydana kazandırmak istiyoruz. Ziraat Bankası'nın olduğu köşedeki o bina kalarak Onun yanındaki bir belediye binası, otel binası ve ora yıkılarak o alana kazandırmayı istiyoruz. Alipaşa Camisi tarafında da oradaki Diyanet binasının, PTT binasının alana kazandırılmasını istiyoruz. Niçin alana kazandırılmasını istiyoruz? Orada geniş bir alan istiyoruz. Şöyle söyleyeyim, bu şehre gelen turlarımız bugün iki tane otobüs gelse, bir tane otobüs çekecek yerimiz var bizim Taşhan'da. İkinci otobüsü çekemiyoruz biz oraya. Turizmden Tokat olarak büyük beklentilerimiz var. Şimdi tur otobüsleri geldiği zaman Tokat’ımıza şehre oradan girecek. Meydandan girdiği zaman insanlar oradan Sulusokak, Bey Sokak, Halit Sokak, meydandan her taraf yürüme mesafesinde. Biz orada gelen turistleri şehre yayacağız. Ve bura katma değer kazanacak. Esnaf güçlenecek. Yani biz oraya bir Kültür Meydanı istiyoruz." diye konuştu.

ŞEHRE NEFES ALDIRMAMIZ GEREKİYOR

Tokat İstişare Heyeti olarak Tokat Valiliği'nin yıkılan binasının da bulunduğu alana 2 Mimar, Çevre ve Şehircilik'ten 1 kişinin de bulunduğu ekiple bir çalışma yaptırdıklarını anlatan Mehmet Emin Atmaca, şehirdeki herkesin yeni hükümet binasının oraya yapılıp yapılmaması konusunda görüş bildirmesi gerektiğini söyledi. Bin kişinin katıldığı bir whatsApp grubu üzerinden anketle 276 kişiye ulaştıklarını ve bu anketlerin siyasi ve bürokratlar tarafından daha kapsamlı ve profesyonel yapılabileceğini belirten Atmaca, "Bugün yapacağımız her şey şehrin 120-200 yılına mal olacak. Şehrimiz Karşıyaka bölgesinin bulunduğu yeni şehir ve eski şehir olarak ikiye ayrıldı. Bunu şehrin tam ortasına götürerek şehri biraz daha nefes alabilir bir duruma getirebiliriz. Bizim çalışmamız bu yönde" dedi.

ANKETE GÖRE YÜZDE 71'LİK KESİM KENT MEYDANI İSTİYOR

Anket sonuçları hakkında bilgi veren Gazeteci-Yazar Kadir Özbilgin ise "Avrupa'daki yerel yönetimler özellikle bu tür halkı ilgilendiren konularda halkın görüşlerine başvuruyorlar. Onların kararlarıyla kendi gündemlerini belirliyorlar. Ama Tokat'ta genel bir alışkanlık var. Bu şehri yönetenler, valilerden başlayın kamu bürokrasisine kadar herkes kendi bakış açılarını topluma dayatıyorlar. Bu da aslında kentsel gelişim dediğimiz olgunun önünde çok büyük bir engel. Bu anlamda aslında bu şehri yönetenler, valiler, siyasiler,  kamu, bürokrasi, belediye başkanları bu konuda bir inovasyon gerçekleştirmek durumundalar. Tokat'ın biliyorsunuz nefes alabileceği bir meydanı yok. Böyle bir fırsat geçti. Yani valilik binasını yıktılar ki tescilli binaydı biliyorsunuz. Ve tescilli kaldırılarak yıkıldı. O zaman demek ki istenilen şeyler yapılabiliyor. O zaman bu valilik binasını başka bir yere yapmak çok mümkün. Yani neden eski yerine bunu yapma konusunda tutum sergiliyorlar bunu anlamak mümkün değil. Aslında orası Sulusokak destinasyonunun başlangıç noktası. Yani oradan başlayarak Alipaşa Hamamı, Alipaşa Camii'nden başlayarak bir tur yapıp Halit Sokak'tan Taşhan'a gelebileceğiniz bir destinasyon. Dolayısıyla kıymetli bir destinasyon ve de başka bir coğrafyada bulunmayan bir destinasyon. Yapılması gereken şey şu, yani bizim talip ettiğimiz, ya burada bir kent meydanının yapılması, hani şöyle bahaneler üretiliyor, ya işte bir şey yapıldı, planı yapıldı, şu çizildi, bu çizildi, ya bunlar yani şey değildir, hani Tanrı kelamı değil, her şey değiştirilebiliyor. Bu anketi bizim yapmamızdaki amacımız da şuydu, biz bu anketi bin kişilik bir evrende, 276 kişilik örneklemle yaptık. Aslında bu dijital tabanlı bir anket, küçük bir anket ama bize bilgi vermesi açısından önemli bir anket. Eğer kamu bürokrasisi bunu istiyorsa, 305 bin nüfuslu Tokat'ta, 1500 kişiyle de bunu yapabilir. Ve görecekler ki bu 276 kişiyle yapılan anketle 1500 kişiyle yapılan anket arasında 3 aşağı 5 yukarı aynı verileri elde edecekler. Hem hata payı anlamında hem güvenlik seviyesi anlamında bir ön bilgi veren bir anket aslında bu. Ve bu ankete katılanların yüzde 71'i bu meydanda valilik binası yerine bir şehir meydanı yapılması konusunun fikrinde birleşiyorlar." diye konuştu.

Belediye trafiği rahatlatmak adına çalışma yapsa da Valilik binası eski yerine yapıldığında trafik sorununun devam edeceğine dikkat çeken Özbilgin, alanın şehir meydanı olmasının daha doğru olacağını savundu.

Edis'in yeni şarkısındaki o detay dikkatlerden kaçmadı! Edis'in yeni şarkısındaki o detay dikkatlerden kaçmadı!

Özbilgin hem Tokat halkını, hem Tokat Basınını hem de sivil toplum kuruluşlarını bu konuda duyarlı olmaya davet etti.

Muhabir: Mustafa Işık