Tokat’ta, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarına dikkat çekmek ve Filistinli çocuklarla dayanışma amacıyla düzenlenen anlamlı bir etkinlik gerçekleşti. Yetim Vakfı tarafından Türkiye genelinde 81 ilde eş zamanlı olarak düzenlenen “Filistin İçin Çiz” etkinliği, Tokat’ta İnsani Yardım Vakfı (İHH) koordinesinde ve sivil toplum kuruluşlarının (STK) ortaklığıyla hayata geçirildi. Bir gün süren etkinlik Kanal Tokat alanında gerçekleştirildi ve çocukların elleriyle çizdikleri resimler, Gazze’de yaşanan dramı gözler önüne serdi. Etkinlik boyunca, çocuklarla yapılan röportajlar ve çizimlerin duygusal etkisi, Filistin’de yaşanan acılara dikkat çekti.Whatsapp Image 2024 10 14 At 12.59.24 (1)

Etkinlik, her yaştan katılımcının ilgisini çekerken, çocuklar çizdikleri resimlerle Filistin’e olan desteklerini ifade ettiler. Gazze’de yaşanan insanlık dışı saldırılara karşı duyarlılığı artırmak ve dünya kamuoyunu harekete geçirmek amacıyla düzenlenen bu etkinlik, Tokat’ta büyük bir yankı uyandırdı. Bir yandan çocukların umut dolu çizimleri sergilenirken, diğer yandan STK’lar ve gönüllüler Filistin’deki insanlık dramına dikkat çeken mesajlar verdi.

Songül Yur: “Gazze, İnsanlık Âleminin Utanç Tablosudur”
Tokat Genç İHH Başkanı Songül Yur, etkinlikte yaptığı açıklamada, Gazze’de yaşanan trajediye vurgu yaparak, Filistin’in 1917 Balfour Deklarasyonu’ndan bu yana devam eden bir işgal süreci yaşadığını söyledi. Yur, özellikle 7 Ekim 2023’ten bu yana İsrail’in Gazze’de uyguladığı soykırımı şu sözlerle dile getirdi:

“1917 Balfour Deklarasyonu’yla Yahudi göçlerine açılan ve ardından İsrail’in işgal ve saldırılarına maruz kalan Filistin, 7 Ekim’den bu yana tarihin gördüğü en ağır soykırımı yaşamaktadır. Yüzde 70’ten fazlasını kadın ve çocukların oluşturduğu, 50 bine yakın kişinin şehit olduğu, 100 bine yakın kişinin yaralandığı, 70 binden fazla binanın yerle bir edildiği, 2 milyon insanın yerlerinden edildiği Gazze, insanlık âleminin utanç tablosudur. Başta İslam ülkeleri olmak üzere, kınamanın ötesine geçilmemesinden cesaret bulan işgalciler her geçen gün daha da çirkinleşmektedir.”

Songül Yur, Gazze’de yaşanan trajedinin boyutlarını anlatırken, İsrail’in uluslararası hukuku ve insan haklarını hiçe sayan politikalarını eleştirdi. Birleşmiş Milletler’in Evrensel İnsan Hakları Beyannamesi, Soykırım Sözleşmesi ve Roma Sözleşmesi gibi uluslararası metinlere atıf yapan Yur, “BM’nin temel kuruluş felsefesi sayılan ve dünya ülkeleri tarafından değer olarak kabul edilen bu metinler, sadece kâğıt üzerinde kalmış ve defalarca yok sayılmıştır.” dedi.Whatsapp Image 2024 10 14 At 12.59.24Whatsapp Image 2024 10 14 At 12.59.23“Gazze’de Psikolojik Desteğe İhtiyaç Duymayan Çocuk Yok”
Gazze’de yaşanan saldırılar sonrasında çocukların ağır travmalarla karşı karşıya kaldığını vurgulayan Yur, “Bugün itibariyle, Gazze’ye karşı başlatılan soykırımın birinci yılı doldu. Sonuç; bölgenin tamamı yerle bir edilmiş durumda ve bölge halkının en az yüzde 2’si artık hayatta değil. Psikolojik desteğe ihtiyaç duymayan çocuk neredeyse yok.” diye konuştu.

Yur, Çocuk Hakları Sözleşmesi’nde yer alan çocuklara sunulması gereken hakların Gazze’de tamamen yok sayıldığını belirtti. “Her çocuk fiziksel ve duygusal sömürüden azat olmalı, eğitim alabilmeli, sağlık olanaklarından faydalanabilmeli, kimliğini ve vatandaşlık haklarını elde edebilmeli.” diyen Yur, Filistinli çocukların bu temel haklardan mahrum bırakıldığını ifade etti.

“Filistinli Çocuklar Anne Karnında Bile Soykırımla Karşı Karşıya”
Filistinli çocukların yaşadığı dramın sadece doğumdan sonra değil, anne karnında başladığını dile getiren Yur, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarında hamile kadınların da hedef alındığını vurguladı. “Henüz anne karnındaki çocuklara bile soykırım uygulamaları yapılmaktadır. İsrail’in saldırıları her türlü ahlaki ve insani sınırları aşmıştır.” dedi.

Yur, Filistin’de çocukların sadece eğitim ve sağlık hizmetlerinden değil, hayatlarının en temel gereksinimlerinden de mahrum kaldığını belirtti. “Filistin, küçücük yaşta tutuklanarak askerî mahkemelerde yargılanan, bitmek bilmeyen bombalamalardan ve saldırılardan dolayı sürekli ölüm ve yaralanma tehlikesiyle baş başa kalan çocukların ülkesidir.” dedi.Whatsapp Image 2024 10 14 At 12.59.23 (2)“Hastaneler Bile Hedef Alındı”
Songül Yur, Gazze’deki sağlık sisteminin çökme noktasına geldiğini belirterek, “Gidecekleri bir hastaneleri kalmayan ve ilaç bulamayan çocukların ülkesidir Filistin. Hâlbuki hastaneler ve sağlık merkezleri, savaş ortamlarında bile dokunulmazlığı olan en önemli mekânlardır. Fakat İsrail, bu dokunulmazlığı da çiğnemiş ve bütün hastaneleri ve ambulansları vurmuştur.” dedi.

“Zulme Rıza Zulümdür”
Yur, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarına karşı sadece kınamanın yeterli olmadığını, daha etkili adımlar atılması gerektiğini belirtti. Peygamber Efendimiz’in (sav) “Kim bir kötülük görürse eliyle değiştirsin. Şayet eliyle değiştirmeye gücü yetmezse diliyle değiştirsin. Diliyle değiştirmeye de gücü yetmezse, kalbiyle düzeltme cihetine gitsin ki, bu imanın en zayıf derecesidir” hadis-i şerifini hatırlatan Yur, “Zalim İsrail’e karşı daha tesirli bir boykot uygulaması yapmak zorundayız. Artık ekranda gördüğümüz acılara sessiz kalamayız.” dedi.

“Filistinli Çocukların Yanında Olmaya Devam Edeceğiz”
Tokat’taki “Filistin İçin Çiz” etkinliğinde çocuklar ve gençler, dualarını ve temennilerini tuvallere resmettiler. Etkinlikte çizilen resimler, Filistin’de yaşanan acıların ve işgalin sona ermesi için birer sembol oldu. Etkinliğin sonunda konuşan Yur, “Bu etkinlikle Filistinli çocukların, annelerin ve zulüm altındaki bütün kardeşlerimizin seslerini duyurmak istedik. Bu zalimce saldırıların ve işgalin sonlandırılması için buradayız.” dedi.

Songül Yur, etkinliğe katılan tüm STK’lara, gönüllülere ve katılımcılara teşekkür ederek, “Rabbimizden niyazımız, bu zulüm ve işgalin bir an önce son bulmasıdır. Sadece Filistin’deki çocukların değil; Doğu Türkistan, Afganistan, Keşmir, Arakan, Ukrayna, Sudan ve Yemen’deki bütün çocukların özgürce oyun oynayabilecekleri, kendilerini güvende hissedecekleri güzel günlere kavuşmasıdır.” ifadelerini kullandı.

Tokat’ta düzenlenen bu anlamlı etkinlik, Gazze’ye olan desteği bir kez daha vurgularken, çocukların resimleriyle dile getirdikleri barış ve özgürlük hayalleri, katılımcıların duygusal anlar yaşamasına neden oldu.

Thomas Reis, Mourinho ile rakip olmanın heyecanı içinde Thomas Reis, Mourinho ile rakip olmanın heyecanı içinde

Whatsapp Image 2024 10 14 At 12.59.23 (3)Whatsapp Image 2024 10 14 At 12.59.23 (1)Whatsapp Image 2024 10 14 At 12.59.22 (4)Whatsapp Image 2024 10 14 At 12.59.22Whatsapp Image 2024 10 14 At 12.59.22 (3)Whatsapp Image 2024 10 14 At 12.59.22 (1)Whatsapp Image 2024 10 14 At 12.59.22 (2)Whatsapp Image 2024 10 14 At 12.59.21 (3)Whatsapp Image 2024 10 14 At 12.59.21Whatsapp Image 2024 10 14 At 12.59.21 (1)Whatsapp Image 2024 10 14 At 12.59.21 (2)

Editör: Mustafa Işık