Tokat Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu, Yeşilırmak aksında yapılmak istenen yenileme planında tahliyesi istenen Engelsiz Yaşam Parkı alanının 10 Eylül 2024 tarihinde zabıta kolluğunca tahliye edilmesine değindi. Tokat Sakatlar Derneği Başkanı Ali Aras’ın işletmesinde olan çay bahçesine yapılan tebligatlara rağmen süresinde tahliye edilmemesi karşısında zabıta eliyle tahliyesinin ortaya çıkardığı durumu değerlendirmesi istendi. Basın mensuplarından gelen soruları yanıtlayan Başkan Yazıcıoğlu, hak, hukuk ve adaletle davranmakta olduklarını vurgularken engelliler için bir de müjde verdi.

Başkan Kurtgöz, İmamoğlu’nun Tokat ziyaretine vatandaşları davet etti! Başkan Kurtgöz, İmamoğlu’nun Tokat ziyaretine vatandaşları davet etti!

BASIN MENSUPLARI SORDU, BAŞKAN YANITLARI

            Basın mensupları, Tokat Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu’na ilk olarak, Yeşilırmak aksında yapılmak istenen düzenlemelerde nasıl bir sonuç hedeflendiği üzerine sordu. “Kaç metre alan ihaleye çıkmış olacak. Mevcut alanlar yenilendiğinde metre kare azalacak mı, artacak mı? Mevcut fiyatların artış oranındaki hedef ne olacak? Sorularına yanıt veren Başkan Yazıcıoğlu şu bilgileri aktardı:

            “Büfelerle alakalı bir kıymet takdir komisyonumuz rakamları belirledi ve kendilerine tebliğ etti. Ama halâ bazı işletme sahipleri, hepsi demiyoruz, tenzih ediyorum, bu konuda bazı itirazları var. Onun için henüz süreç netleşmedi. Bazıları evet sözleşmeleri bitti, bu dönemi geçirelim diye ek süre verdik kendilerine. Sürenin bitmesini bekliyoruz, bu sürenin sonunda zaten boşaltacaklar. Sözleşmemizin detaylarını paylaşırız, kaç metre kare olduğunu, oturma alanının kaç olacağını. Bildiğimiz kadarıyla 30 metre kare alan üzerine kurulu olacağı söyleniyor, belki bir nebze çoğaltabilir belki bir nebze azaltabiliriz. Çok fazla bir mağduriyet yaşatmak istemiyoruz arkadaşlarımıza, çünkü oradan keyif alan ve vakit geçirmek isteyen de çok vatandaşımız var. Bunların detaylarını paylaşırız, projeler detaylandığında, net hale geldiğinde. Görselleri paylaşıldı, görseller üzerinden oylama yapıldı, teknik detayları sizinle paylaşırız. Belediyenin takdir yetkisi var, alanı 30 değil de, 40 – 50 de yapabiliriz. Süreç netleştiğinde sizinle paylaşırım. Süreç bittikten sonrasında tahliyeler olduktan, yıkımlar gerçekleştikten sonra, yeni süreç başlar. Kıymet takdir komisyonumuz o günkü şartlarda, malum biliyorsunuz piyasalarda fiyatlar değişiyor, denge sağlanamıyor, o günkü şartlara göre tekrar kıymet takdir komisyonumuz ordaki alana istinaden, çünkü bazı yerler daha kıymetli, ayakaltı ve göz önünde, muhakkak değerlendirme altına alınarak bir rakam belirlenecek. Onun için şuanda bir rakam çok sağlıklı ve doğru olmayacağını düşünüyorum.”

ENGELLİLER YAŞAM PARKININ TAHLİYESİ HAKKINDA

            Tokat Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu’na 10 Eylül 2024 tarihinde zabıta kolluğunun tahliyesini gerçekleştirdiği Engelsiz Yaşam Parkı’na ilişkin soru yöneltildi. “Pozitif ayrımcılığa tabi gözüken özel vatandaşların, engelli hemşehrilerimizin üyesi olduğu Sakatlar Derneği’ne tahsis edilmiş alanın tahliyesi oldu. Özellikle engellilere pozitif ayrımcılık beklentisi var. O süreci engelliler açısından nasıl değerlendirirsiniz? Engellilere verilecek mesajınız ne olur? Orayı nasıl değerlendireceksiniz?” diye soruldu.

BAŞKAN YAZICIOĞLU: “ENGELLİLERİMİZ TEDİRGİN OLMASINLAR”

            Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu, içinde bir de müjde tabir ettiği bir gelişmeyi de duyuracak şekilde şu yanıtı verdi:

            “Şimdi şöyle, orayı ayırdığımız farklı bir durum değil. Biz bir bütün olarak değerlendirdik. Engelli vatandaşlarımızın da kullandığı bir alan vardı. Belediye olarak bizim asli sorumluluğumuz sosyal belediyecilik. Belli vatandaşlarımızın belediyemizin yanında olduğunu her fırsatta ifade etmiştim, burdan yine ifade edeyim. Bu arada ordan tahliye olmalarının en büyük sebeplerinden biri şuydu. Ordaki aks demiştim, yeni bir süreç başlıyor, yeni bir değerlemeye alınacak, burası da kıymetli bir yer. Aynı zamanda Tokat Belediyemizin şu ihtiyacı var, bunu da göz ardı etmeyin, biz her şeyi adaletli ve hakkaniyetli yürütüyoruz. Engelli vatandaşlarımızı mağdur edecek değiliz, onlara da yeni bir alan göstereceğiz. Burada müjdeyi de vereyim, özellikle bir Müdürlük kurmak istiyorum, engelli vatandaşlarımızla bilfiil ilgilenmek bakımından. Belediyemizin onların yanında olduğunu göstermek, taleplerini, ihtiyaçlarını karşılamak bakımından. Oranın dışında farklı bir alan göstereceğiz kendilerine. Uygun görürler, görmezler, o sonraki süreçte konuşacağımız bir konu. Biz burayı daha farklı şekilde değerlendirme düşüncesiyle, yine kıymet takdir komisyonumuzun belirleyeceği doğrultuda, açık ve şeffaf ihale sürecinde daha farklı bir proje ortaya koymak istiyoruz. Projeyi ortaya koyarken de engelli vatandaşlarımızı mağdur etmeden, alternatif yer göstererek süreci tamamlayacağız. Ufak tefek olaylar yaşanmış olabilir. Vatandaşlarımız bu konudaki hassasiyetimizi, onlara ne kadar duyarlı ve ne kadar yakın olduğumuzu özellikle istirham ediyorum. Bunları özellikle söylemek istiyorum. Hiç merak etmesinler, tedirgin olmasınlar, farklı söylemlere, yanlış yönlendirmelere sakın ha gelmesinler. Bizden, belediyeden, yetkililerden duymadıkları şeylere de çok fazla itibar etmesinler. Vatandaşımızdan, kamuoyundan bunu istirham ediyorum.

Muhabir: Mustafa Işık